Μετά την απόφαση-σοκ του OPEC για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως «είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Έφερε τα πάνω κάτω ο ΟΠΕΚ – Προς τα $100/βαρέλι και πάλι το πετρέλιο
Άλλωστε η Ρωσία θα παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε και στις επικρίσεις της Ουάσινγκτον: «Σ΄ αυτή την περίπτωση, είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενέργειας να διατηρηθούν στο κατάλληλο επίπεδο οι παγκόσμιες τιμές για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε. Είτε είναι άλλες χώρες ικανοποιημένες είτε όχι – αυτό είναι δικό τους θέμα».
Ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ ακατάλληλη υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές για τη διαχείριση των τιμών της βενζίνης για τους Αμερικανούς. Η Ευρώπη προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει.
Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι τιμές σε ένα ορισμένο επίπεδο επειδή πρόκειται για τομέα έντασης επενδύσεων και επειδή στο εγγύς μέλλον δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των χωρών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει συντονίσει τις κινήσεις της με τον ΟΠΕΚ+, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αριθμό κρατών του ΟΠΕΚ+, αυτό είναι μια συνήθης διαδικασία, αλλά τίποτε περισσότερο. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι χώρες έχουν ανεξάρτητη γραμμή, ανεξάρτητο συμφέρον να σταθεροποιήσουν την αγορά».
Ράλι για την τιμή
Πάντως, το σενάριο για 100 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται και πάλι για τα καλά στο τραπέζι. Η τιμή εξάλλου πήρε ήδη φωτιά είναι δεδομένο ότι θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά. Να σημειωθεί ότι δεν αποσύρονται απλώς 1,16 εκατ. βαρέλια από την αγορά, αλλά συνολικά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή το 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 6%, το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν, με το διετές αμερικανικό ομόλογο να σημειώνει άλμα 7 μονάδων βάσης.
Οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν ράλι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ.
Οι ευρύτερες αγορές μετοχών, ωστόσο, ήταν υποτονικές με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς να μεταβάλλεται ελάχιστα και τα futures των αμερικανικών δεικτών να υποχωρούν ως επί το πλείστον.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τον περασμένο μήνα προς τα 70 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, λόγω της ανησυχίας ότι η παγκόσμια τραπεζική κρίση θα πλήξει τη ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμενόταν περαιτέρω δράση από τον ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη της αγοράς, αφού πηγές υποβάθμισαν αυτή την προοπτική και το αργό ανέκαμψε προς τα 80 δολάρια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters