7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 22:48

«Και θα πληρώσουμε ακριβά και θα κρυώσουμε» – Ακριβή η ενέργεια στην Ευρώπη

Του Γιώργου Φωκιανού

Στο χείλος της ενεργειακής καταστροφής βρίσκεται η Ευρώπη, ενόψει ενός πολύ δύσκολου – όπως προβλέπεται – χειμώνα, με τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου να οδηγούν τη Γηραιά Ηπειρο στην τέλεια καταιγίδα.

Η κατάσταση είναι πιθανό να ενταθεί λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών εκβιασμών με περιορισμένους τους εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, εκτινάσσοντας το ήδη αυξημένο κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προειδοποίηση της Gazprom για νέες αυξήσεις-φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως θα μπορούσαν να εκτοξευτούν κατά 60%, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 400 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης αισθάνονται την πίεση από τις περικοπές των παραδόσεων ρωσικού αερίου, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η Γερμανία, όπου σχεδόν τα μισά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς άργησε να δει το τσουνάμι που έρχεται, θέτοντας μόλις πρόσφατα στόχους για τη μείωση της ζήτησης.

Ο κίνδυνος δελτίου…

Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περικόπτει τις παραδόσεις, ο κίνδυνος επιβολής δελτίου για την προμήθεια φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης φουντώνει. Μάλιστα, οι Αρχές ανησυχούν πως θα ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή εάν οι ενεργειακές ελλείψεις κινηθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες να πλησιάζουν, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μπλακάουτ μέσα στον χειμώνα, καθώς και από την πλευρά της παραγωγής η κατάσταση είναι δυσοίωνη.

Οπως τονίζεται, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, η οποία ανέκαθεν στήριζε την ηλεκτροπαραγωγή στην ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ενώ η παραγωγή της υδροηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας της ξηρασίας.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο δεν μπορεί να υπολογίζει στην εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών, καθώς ο Σολτς έφαγε χαστούκι από τη Νορβηγία, διαλύοντας τις ελπίδες για αύξηση της παροχής αερίου.

Επιπλέον, η Γερμανία δεν ελπίζει ούτε σε βοήθεια από το Παρίσι. Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που αφορά τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για τον χειμώνα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν αρκεί.

Οι υψηλές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη βοηθούν εν μέρει στην πλήρωση των αποθεμάτων, αλλά ακόμη και αυτό γίνεται τώρα πιο ακριβό, καθώς οι Ασιάτες αγοράζουν πιο επιθετικά για να καλύψουν τη δική τους ζήτηση.

Παράλληλα, ο αγώνας για εναλλακτικές λύσεις διατηρεί τις τιμές του άνθρακα και άλλων «βρώμικων» καυσίμων σε υψηλά επίπεδα, με την «πράσινη» στροφή να γκριζάρει για τα καλά.

…και η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη απέναντι στα πιο δυσμενή σενάρια.

Συγκεκριμένα, η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα είναι έτοιμη να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιάζεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυνατότητα του σταθμού, ενώ για τους επόμενους 12 μήνες διπλασιάζεται η παραγωγή ρεύματος από τον λιγνίτη και τίθεται σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος «Πτολεμαΐδα 5».

Ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων στήριξης, που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ανοίγει και το κεφάλαιο «θερμοστάτης» με κύριο χαρακτηριστικό την παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ηδη ανακοινώθηκε ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι το σύνολο των επιλαχόντων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού και στο πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!