H αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια βρίσκονται μεταξύ των στρατηγικών στόχων της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για εξασφάλιση της αειροφορίας της περιοχής.
Μιλώντας κατά τη δεύτερη μέρα του ενεργειακού Συνεδρίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Καδής τόνισε ότι είναι καλά γνωστό ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι «εξαιρετικά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή», προσθέτοντας ότι χωρίς σοβαρή δράση η θερμοκρασία στην περιοχή θα αυξηθεί κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2040 σε σύγκριση με σήμερα.
«Η κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στον εκτιμώμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η οποία ενδεχομένως να επιφέρει περαιτέρω κοινωνική αναταραχή, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση», είπε.
Όπως ανέφερε, «η ανάληψη άμεσων δράσεων σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την αειφορία της περιοχής μας». Υπενθύμισε ακόμη την Υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης για τη Μεσόγειο για την ενέργεια και τη δέσμευση για απανθρακοποίηση του τομέα της ενέργειας, λέγοντας ότι αυτή «ήταν ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει την πρόθεση μας να θέσουμε μια πορεία προς τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μέσω συνεργασίας».
Ο κ. Καδής είπε παράλληλα, πως η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια βρίσκονται μεταξύ των στρατηγικών στόχων της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
«Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια αιεφόρο μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μέσω της ανάκαμψης από την πανδημία του COVID στη βάση και των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη αειφορία και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού», είπε, για να προσθέσει πως «η δέσμευσή μας είναι να επιτύχουμε μηδενικούς ρύπους θερμοκηπίου μέχρι το 2050».
Υποσχόμενες προοπτικές για την Ανατολική Μεσόγειο
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως οι ερευνητικές δραστηριότητες για εξερεύνηση υδρογονανθράκων έχει δημιουργήσει «υποσχόμενες προοπτικές στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή της Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».
«Αναλαμβάνοντας μια θέση-κλειδί στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη, η χώρα μας θα έχει ένα βασικό ρόλο στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου σε μια περιοχή αειφόρου ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», σημείωσε, για να προσθέσει πως «μέσω αυτού του ρόλου αναλαμβάνουμε μια σοβαρή δέσμευση προς την κατεύθυνση της ασφάλειας και της αειφορίας της Μεσογειου».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Καδής υπογράμμισε ότι «για να διασφαλίσουμε αυτές τις αξίες, όλες οι μεσογειακές χώρες, ιδιαίτερα αυτές που καταπιάνονται με την υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων, θα πρέπει να συνεργαστούν στην υιοθέτηση ενός κοινού οράματος και κοινής στρατηγικής σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες».
Συνεχίζοντας, ο κ. Καδής ανέφερε ότι η Υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης για την Μεσόγειο και οι επερχόμενες αποφάσεις της εν εξελίξει Κλιματικής Διάσκεψης του ΟΗΕ (COP26) είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και για την στήριξη της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
«Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, μια χρονική στιγμή όπου τα λόγια πρέπει να δώσουν χώρο στις πράξεις. Η επιστημονική κοινότητα, οι επιχειρηματικοί και βιομηχανικοί τομείς αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις πολιτικής και οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να εργαστούν από κοινού για να προστατέψουν το περιβάλλον και να οικοδομήσουν μια βιώσιμη πορεία για το μέλλον», κατέληξε.