10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 2:03

Κίνητρα για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Η σημερινή συγκυρία -των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και των εκτιμήσεων για αυξημένη ζήτηση στο ορατό μέλλον- καθιστά επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει σαφήνεια για τα δικά της δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου και οι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι οι επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο όχι απλώς δεν είναι ασύμβατες προς τους στόχους για διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά αντίθετα σταθεροποιούν και προσθέτουν αξία στο εγχείρημα της πράσινης μετάβασης.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου. Γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΔΕΥ να δώσει κίνητρα (αίροντας γραφειοκρατικά εμπόδια, ολοκληρώνοντας τις αδειοδοτήσεις κ.λπ.) προς τους ενεργειακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Total, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ, Energean) για να προχωρήσουν τις σεισμικές και γεωλογικές έρευνες στα οικόπεδα που είχαν παραχωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Όπως σημείωσε ο κ. Στεφάτος: «Πρέπει να καταλάβουμε πού βρίσκονται τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και τι αξία έχουν, ώστε να πάρουμε στη συνέχεια τις καλύτερες αποφάσεις για την αξιοποίησή τους».

Από τις μελέτες της ΕΔΕΥ (που έχουν βασιστεί στα αρχικά ευρήματα των εταιρειών-παραχωρησιούχων των οικοπέδων) προκύπτουν ενδείξεις ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρχουν ποσότητες φυσικού αερίου συγκρίσιμες με αυτές του πολύ μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 2017. Η αξία των δυνητικών αποθεμάτων -με συντηρητικές παραδοχές- εκτιμάται στα 260 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ύπαρξή τους και η επιβεβαίωση της οικονομικότητας εκμετάλλευσής τους προϋποθέτει τη διενέργεια ερευνών και γεωτρήσεων.

Υλοποίηση γεωτρήσεων

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ότι η ΕΔΕΥ πιέζει για την υλοποίηση των γεωτρήσεων στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί. Ερωτώμενος ειδικά για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (που όχι μόνο θεωρούνται ως τα περισσότερο υποσχόμενα αλλά και έχουν υψηλή γεωστρατηγική σημασία), όπου η προθεσμία για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών εκπνέει το φθινόπωρο του 2022, η ΕΔΕΥ βρίσκεται σε διάλογο με την κοινοπραξία των παραχωρησιούχων (TotalEnergies, ExxonMobil, ΕΛΠΕ). «Περιμένουμε να ακούσουμε από τις εταιρείες τι θέλουν να κάνουν και ευελπιστούμε να έχουμε θετικά νέα και να προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ωστόσο παράλληλα ανοιχτό το παράθυρο να δοθεί παράταση εάν ζητηθεί, όπως έχει συμβεί και για άλλα οικόπεδα.

Ως προς τα κίνητρα που έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου της ΕΔΕΥ με τους επενδυτές, ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με δραστηριότητες όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (π.χ. για την πόντιση καλωδίων και αγωγών, για την κατασκευή και τη μεταφορά των εξεδρών κ.ά.), η αποθήκευση φυσικού αερίου ή και διοξειδίου του άνθρακα σε εξαντλημένα κοιτάσματα, η παραγωγή υδρογόνου και η μεταφορά του μέσω των αγωγών φυσικού αερίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ παραδέχθηκε ότι η πολιτική απανθρακοποίησης της οικονομίας με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του κλάδου των υδρογονανθράκων έχουν οδηγήσει σε «στρατηγικές αναθεωρήσεις» τις πετρελαϊκές εταιρείες και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση της ισπανικής Repsol να αποχωρήσει από τις δραστηριότητες στον κλάδο υδρογονανθράκων σε 14 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και η απόφαση των ΕΛΠΕ να επικεντρωθούν στα θαλάσσια οικόπεδα φυσικού αερίου.

«Σημαντική ευκαιρία»

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η βιομηχανία του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς το φυσικό αέριο θα είναι αναγκαίο στο ενεργειακό μίγμα μέχρι την πλήρη επικράτηση των ανανεώσιμων πηγών και, επιπλέον, οι υποδομές (αγωγοί κ.λπ.) θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υδρογόνου που θα αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους υδρογονάνθρακες.

 Λ. Χρ. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!