Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη, το τεράστιο κοίτασμα «Cambo» στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, στον Ατλαντικό, ήταν ένα μεγάλο σκοτεινό σύννεφο πάνω από την κλιματική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης. Τώρα η πετρελαϊκή εταιρεία Shell αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα μόνη της: Η πετρελαϊκή πολυεθνική δεν θα επενδύσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου, που βρίσκεται 125 χιλιόμετρα δυτικά των Νήσων Σέτλαντ, όπως είχε προγραμματιστεί.
Η εταιρεία δικαιολόγησε την απόσυρση λέγοντας μετά από ενδελεχή εξέταση. κατέληξε ότι το έργο – στο οποίο η Shell κατείχε μέχρι στιγμής μερίδιο 30%- δεν ήταν «αρκετά μεγάλο» για να το συνεχίσει τις εργασίες εκμετάλλευσής του.
Ο προηγούμενος συνεργάτης της Shell στο κοίτασμα “Cambo”, η Siccar Point Energy, εξέφρασε την απογοήτευσή της. Ο βρετανικός οργανισμός πετρελαίου και φυσικού αερίου OGUK τόνισε ότι η απόσυρση της Shell ήταν μια «εμπορική απόφαση μεταξύ εταίρων, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε νέα έργα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αποφύγει την αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές».
Πανηγυρίζουν οι οικολόγοι
Αλλά για το κίνημα για την προστασία του κλίματος και τους αναλυτές ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Shell ενέδωσε στην πίεση του κοινού. Η Καρολάιν Ρανς, εκπρόσωπος της οργάνωσης »Friends of the Earth» είπε στο BBC: «Η δύναμη των ανθρώπων έχει κάνει το Cambo τόσο τοξικό που ακόμη και ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell δεν θέλει πλέον να συνδέεται με αυτό». Η κυβέρνηση και η βιομηχανία πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη.
Το πεδίο Cambo ανακαλύφθηκε το 2001. Θα μπορούσε να δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις περιοχές της Σκωτίας για 25 χρόνια. Το λόμπι του μαύρου χρυσού υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας είναι απαραίτητα για μια ομαλή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είχε πάντως ταχθεί κατά του «Cambo», αλλά η απόφαση για την άδεια γεώτρησης θα ληφθεί στο Λονδίνο. Η παραδοσιακά ολλανδική εταιρεία Royal Dutch Shell μόλις τον Νοέμβριο είχε αποφασίσει να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο.