8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 1:23

Ερευνες υδρογονανθράκων: Τα επόμενα βήματα σε Ιόνιο, Κρήτη και Ιωάννινα

Πλησιάζει ο χρόνος για την κομβική απόφαση εντοπισμού υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Στις αρχές του 2024, μετά την ολοκλήρωση και επεξεργασία των σεισμικών ερευνών στις συγκεκριμένες περιοχές, αναμένεται να προσδιοριστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Αυτές που θα καταδείξουν εντέλει αν υπάρχουν κοιτάσματα, την έκταση και την αξία τους, όπως και την οικονομικότητά τους, για να ακολουθήσει η εξόρυξή τους.

Λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2023, θα έχει προηγηθεί η ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων από την Energean Oil & Gas.

Η Helleniq Energy έχει ολοκληρώσει ήδη και τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε επιμέρους ζώνες στο μπλοκ «Ιόνιο», που κρίθηκαν πιο σημαντικές, ενώ εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν ανάλογες έρευνες και στο μπλοκ «Κυπαρισσιακός Κόλπος». Αυτού του είδους τις έρευνες επέλεξαν εξαρχής Energean και Helleniq Energy στην περιοχή 2, στο Ιόνιο (75%-25%), τις οποίες πραγματοποίησε για λογαριασμό της κοινοπραξίας η νορβηγική εξειδικευμένη εταιρεία PGS.

Στην Κρήτη, επίσης, η PGS έχει πραγματοποιήσει ως τώρα το ήμισυ των δισδιάστατων ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα, Νότια και Νοτιοδυτικά του νησιού. Θα χρειαστεί διάστημα ενός-ενάμιση μηνός ακόμη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να ολοκληρωθούν κι αυτές. Η διεξαγωγή τους τώρα μπορεί να γίνει χωρίς καμία άλλη εμπλοκή ή καθυστέρηση, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που απέρριψε τις προσφυγές τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Για τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και θα συλλεχθούν από το Ιόνιο θα απαιτηθεί περίπου ένας χρόνος, ώστε οι παραχωρησιούχοι να τα επεξεργαστούν, μελετήσουν και αξιολογήσουν, για το επόμενο βήμα τους, την ερευνητική γεώτρηση.

Αντίθετα, στην Κρήτη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η PGS θα αναλάβει και την αξιολόγηση των σεισμικών που διενεργεί στα δύο οικόπεδα και θα παραδώσει ολοκληρωμένη την πρόταση-πακέτο στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy. Με βάση την πρακτική που ακολούθησε η ExxonMobil και στην Κύπρο, που είναι ο operator της κοινοπραξίας με τον ελληνικό όμιλο, δεν θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες στην Κρήτη. Η φιλοσοφία της αμερικανικής εταιρείας είναι να αρκείται στις 2D έρευνες, ανέφεραν πηγές με άριστη γνώση του θέματος.

Μία ακόμη θετική εξέλιξη στο ζήτημα των εγχώριων δυνητικών υδρογονανθράκων, εκτός από την απόφαση του ΣτΕ, εκτιμάται ότι είναι και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου για την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, νότια της Μεγαλονήσου. Είναι η τρίτη, κατά σειρά, ανακάλυψη, μετά τις ερευνητικές γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν Eni και TotalEnergies στη συγκεκριμένη περιοχή και έρχεται να προστεθεί αθροιστικά με τα υπόλοιπα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ενδυναμώνεται έτσι όλο και περισσότερο η σημασία της νοητής γραμμής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εντός της οποίας βρίσκονται τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ και το γιγαντιαίο Ζορ της Αιγύπτου, για τη δυνατότητα τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Σε αυτήν τη γραμμή εντάσσεται και η Κρήτη, καθώς η θάλασσα δεν γνωρίζει σύνορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!