Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν θα είναι αποτελεσματική, ενώ διακινδυνεύει να οδηγήσει την ΕΕ σε έλλειψη προμηθευτών, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας, Τσαρλς Έλληνας.
Χθες ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, οι Υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν συμφωνία για την εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο ενεργοποιείται όταν η τιμή παραγώγων του ολλανδικού TTF για τον επόμενο μήνα βρίσκεται πάνω από 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις εργάσιμες ημέρες και ταυτόχρονα η τιμή βρίσκεται 35 ευρώ πάνω από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για τις ίδιες τρεις ημέρες.
«Δεν νομίζω να είναι αποτελεσματικό», ανέφερε ο κ. Έλληνας μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας πως η παρουσία του πλαφόν και μόνο διαστρεβλώνει τις αγορές.
Χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, λέγοντας ότι «οι χώρες της της Ευρώπης, οι πολιτικοί, ένοιωσαν την ανάγκη να κάνουν κάτι και πιστεύουν ότι έκαναν κάτι».
«Αλλά στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτε», είπε.
Ο κ. Έλληνας εξήγησε πως η οροφή στην τιμή εφαρμόζεται μόνο στις αγορές που εξυπηρετούνται μέσω των εμπορικών κόμβων, όπως το TTF, ενώ οι ιδιωτικές αγοραπωλησίες δεν καλύπτονται από το πλαφόν.
«Όλα αυτά το κάνουν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό και η Γερμανία συμφώνησε αφού ήταν εντελώς εναντίον», πρόσθεσε.
Πρόβλημα προμήθειας τον επόμενο χειμώνα;
Ο κ. Έλληνας σημείωσε πως το πλαφόν προϋποθέτει οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν, ενώ αυτή τη στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στο TTF κυμαίνεται στα €102 ανά μεγαβατώρα.
Όπως εξήγησε οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται χαμηλά διότι οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες, ενώ με τον χειμώνα στην Γηραιά Ήπειρο να γίνεται ολοένα και πιο βαρύς, οι ανάγκες για φυσικό αέριο θα αυξηθούν όταν τα αποθέματα αρχίζουν να αδειάζουν, στέλλοντας τις τιμές προς τα πάνω.
«Αναμένω ότι οι τιμές ανέβουν πάνω από τα €180 την μεγαβατώρα προς τέλος του επόμενου χρόνου όταν θα έλθει ο επόμενος χειμώνας διότι θα αδειάσουν οι αποθήκες της Ευρώπης και θα να ξαναγεμίσουν, αλλά με τη διαφορά ότι του χρόνου δεν θα έχουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι θα είναι πιο δύσκολο να τις γεμίσουν με πιο ακριβό φυσικό αέριο και θα ανέβουν οι τιμές πάω», είπε.
Το πρόβλημα, συνέχισε ο κ. Έλληνας, είναι ότι αν οι τιμές φυσικού αερίου ανέβουν πάνω από 180 ευρώ οι χώρες της Ασίας, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα θα είναι πρόθυμες να πληρώσουν σε τιμές της αγοράς.
«Έτσι η Ευρώπη ίσως να καταλήξει σε μια κατάσταση στην οποία χρειάζεται φυσικό αέριο αλλά δεν θα το βρίσκει λόγω του πλαφόν», τόνισε, εξηγώντας ότι για αυτό ακριβώς το λόγο οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας αποφάσισαν ότι αν αυτό συμβεί τότε η εφαρμογή του πλαφόν αναστέλλεται.
Σημειώνεται ότι στην χθεσινή απόφαση, υπάρχει διάταξη βάσει της οποίας το πλαφόν θα αναστέλλεται αν η ζήτηση μειωθεί κατά 15% εντός ενός μήνα ή 10% εντός δύο, αν μειωθούν δραματικά οι εισαγωγές LNG ή αν μειωθεί σημαντικά ο όγκος συναλλαγών σε αέριο σε σχέση με την περσινή χρονιά.