Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα αποκατασταθεί έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
«Τα προβλήματα στην άντληση αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών» δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα άντλησης».
Τα σχόλια του Πεσκόφ αποτελούν την πιο αυστηρή διατύπωση του Κρεμλίνου για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
ΕΕ: Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει αέριο μέσω άλλων αγωγών – Επιλέγει να μην το κάνει
Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αλλά επιλέγει να μην το κάνει, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Εάν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1, θα υπήρχε πιθανότητα, εάν υπήρχε προθυμία, να παραδοθεί αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων αγωγών. Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει» είπε ο εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι η απόδειξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Πεσκόφ: Έρχεται μεγάλη παγκόσμια καταιγίδα
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Ντμίτρι Πεσκόφ που έκανε λόγο για μεγάλη, «παγκόσμια καταιγίδα» που έρχεται και προκλήθηκε από τις ενέργειες της Δύσης.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS ενόψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ την Τετάρτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «οι παγκόσμιες διαδικασίες έχουν επί του παρόντος αρνητικές επιπτώσεις. Μάλλον αρχίζει μια μεγάλη παγκόσμια καταιγίδα. Από πολλές απόψεις, υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, αλλά υπάρχουν και υποκειμενικοί λόγοι για αυτήν την επερχόμενη καταιγίδα, που συνδέονται με απολύτως παράλογες και συχνά παράλογες αποφάσεις και ενέργειες των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της ΕΕ και μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών».
«Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούμε να καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται πολύ τεταμένη, στοχαστική και συνεπής δουλειά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Έσπευσε μάλιστα να αποδώσει την αποχώρηση δυτικών εταιριών από τη Ρωσία σε πολιτικές πιέσεις.
«Οι δυτικοί ασκούν απολύτως απροκάλυπτη πίεση στις εταιρείες τους. Πολλές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την αγορά μας. Αλλά αυτές οι κενές θέσεις καταλαμβάνονται τόσο από εγχώριες επιχειρήσεις όσο και από εταιρείες από άλλες χώρες, και το κάνουν πρόθυμα, αποκομίζοντας άμεσα οφέλη από αυτό. Ταυτόχρονα, όσοι φεύγουν υφίστανται σημαντικές απώλειες» ισχυρίστηκε, χωρίς να προσφέρει εξηγήσεις.
Σύσκεψη το απόγευμα στο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση
Αξίζει να σημειωθεί πως, το απόγευμα της Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το φλέγον ζήτημα της ενέργειας.
Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, η σύσκεψη θα έχει αντικείμενο τις εξελίξεις για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας και την επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών ενόψει του χειμώνα, αλλά και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ανάγκη να σπάσει η περίοδος της ευρωπαϊκής αδράνειας».