21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 10:26

Την άλλη βδομάδα οι εκπτώσεις στα τιμολόγια της ΑΗΚ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η έκπτωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η κα. Πηλείδου είπε ότι η ΑΗΚ για ακόμα μια φορά είναι διατεθειμένη να κάνει κάποια σημαντικά βήματα για την προστασία των καταναλωτών και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων κατά τη δύσκολη περίοδο που ακόμη διανύουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων και του αρνητικού αντίκτυπου του COVID.

«Προχωρούμε με κάποια βήματα τα οποία μας έχουν διαβεβαιώσει τα μέλη του ΔΣ ότι θα γίνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς ούτως ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν συζητηθεί, αλλά και μπορέσουμε να μελετήσουμε κάποιες πολύ καλές ιδέες για μακροπρόθεσμα μέτρα, επιπρόσθετα αυτών που επεξεργάζεται το Υπουργείο μας ώστε έτσι να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε μια σειρά από μέτρα. Κάποια από τα οποία θα έχουν άμεση ισχύ για ανακούφιση των καταναλωτών ελπίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ κάποια άλλα θα προσφέρουν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις», είπε η κα. Πηλείδου.

Ανέφερε ακόμα ότι επεξεργάζονται κάποιου είδους έκπτωση στα τιμολόγια, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και ελπίζει ότι θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από όλα τα μέρη για να γίνει η ανακοίνωση όσο το δυνατό πιο σύντομα, αν δεν όχι αυτή την εβδομάδα τότε την επόμενη.

Παράλληλα η κα. Πηλείδου σημείωσε ότι αφενός τους ενδιαφέρει η θέση των καταναλωτών και νοικοκυριών και η διευκόλυνσή τους και αφετέρου τους ενδιαφέρει και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός βραχίονας της πολιτείας που αφορά και τον εφοδιασμό αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.

«Επομένως, σίγουρα αυτό που έχει συζητηθεί με τη ΡΑΕΚ χθες και επεξεργάζεται η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο, είναι το πώς μπορούν να επηρεαστούν στον λιγότερο δυνατό βαθμό οι επενδύσεις και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ, έτσι ώστε να μπορέσει να μεταβεί στην πράσινη εποχή. Σίγουρα, περικοπές οι οποίες θα είναι δραστικές και χωρίς μελέτη μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αποτελέσματα», είπε η Υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η έκπτωση θα είναι στο τιμολόγιο αλλά μελετάται από πού, διότι έχει και η ΡΑΕΚ κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά το κομμάτι, το οποίο θα επηρεάζεται από τις μειώσεις.

Προσπάθεια για αισθητή μείωση

Ερωτηθείσα κατά πόσο η μείωση θα είναι κοντά στο 10%, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κάποια ανακοίνωση αυτή τη στιγμή, ωστόσο η προσπάθεια είναι να υπάρξει αισθητή η μείωση, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται και η θέση της ΑΗΚ όσον αφορά τις επενδύσεις και τη βιωσιμότητα.

Ερωτηθείσα για τον χρόνο κατά τον οποίο θα ισχύει η μείωση, ανέφερε ότι ο χρόνος θα εξαρτηθεί και από την έκδοση των τιμολογίων και όπως είπε είναι κάτι που επεξεργάζεται η ΑΗΚ και ενδεχομένως να γίνει από την επόμενη διμηνία.

Διείσδυση των ΑΠΕ

Σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με την διείσδυση των ΑΠΕ, ανέφερε ότι είναι πολλά τα μέτρα τα οποία είτε βρίσκονται σε ισχύ είτε θα εφαρμοστούν ώστε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως τα σχέδια για το net metering τα οποία τρέχουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν. Όπως είπε, αυτό που έχει συζητηθεί με την ΑΗΚ είναι ότι είναι ανοικτοί σε εισηγήσεις όσον αφορά ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο για αύξηση των ΑΠΕ, νοουμένου ότι θα μειώνεται και η συμβατική παραγωγή που αυτός είναι ο στόχος. Ανέφερε ακόμα ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σίγουρα θα βοηθήσει νέους επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά. Ήδη στη μεταβατική αγορά, είπε, οι δύο καινούριοι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 2% της αγοράς.

Η κ. Πηλείδου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι δεδομένης της άριστης συνεργασίας που είχε με τη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, θα προχωρήσει πλέον στην τελική ευθεία η έγκρισή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!