26.8 C
Nicosia
Δευτέρα 24 Ιούνιος 2024 | 10:22

Καλά τα νέα από την TOTAL – Προχωρά με γρήγορα βήματα η ανάπτυξη στο τεμάχιο 6

Η διαδικασία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 θα προχωρήσει με «αρκετά γρήγορα βήματα», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η οποία ανακοίνωσε παράλληλα τη δραστηριοποίηση της γαλλικής TOTAL στον τομέα των φωτοβολταϊκών στην Κύπρο.

Η κ. Πηλείδου, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της TOTAL υπό τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Λοράν Βιβιέ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική.

«Συζητήσαμε τη δέσμευση της εταιρείας, αλλά και την αισιοδοξία της σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και τις προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την Κύπρο, όπως επίσης και κάποια σχέδια για επένδυση σε κάποια σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών, τα οποία θα γίνουν με κάποιους συνεργάτες της εταιρείας εδώ στην Κύπρο, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την Κύπρο να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση», είπε η Υπουργός Ενέργειας στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση.

Σε ερώτηση αν η TOTAL και η ΕΝΙ, έχουν αναπτύξει κάποιο σχεδιασμό για γρηγορότερη ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 6, η κ. Πηλείδου είπε πως διαχειριστής του τεμαχίου είναι η ιταλική ΕΝΙ και όχι η ΤΟΤΑL.

«Επομένως είμαστε σε συζήτηση σε σχέση με την ανάπτυξη. Ακόμα είναι αρκετά νωρίς να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, όμως σίγουρα θα συνεχίσει η έντονη δραστηριότητα σε σχέση με όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2023 και θεωρώ ότι θα προχωρήσει με αρκετά γρήγορα βήματα η όλη διαδικασία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 6 έχουν ανακοινωθεί η ανακάλυψη στον στόχο Κρόνος 1 με εκτιμώμενη ποσότητα 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf) και η νεότερη ανακάλυψη στον στόχο Δίας 1 με εκτιμώμενη ποσότητα μεταξύ 2 και 3 tcf. ΕΝΙ και TOTAL κατέχουν από 50% στο τεμάχιο, με την πρώτη να είναι διαχειρίστρια του τεμαχίου.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει κάποια δραστηριότητα των δύο εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, περιλαμβανομένων και κάποιων επιβεβαιωτικών ή ερευνητικών γεωτρήσεων σε άλλα τεμάχια, η Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αυτό είναι πιθανόν. «Σίγουρα αυτά είναι θέματα τα οποία συζητούμε μέσα στο πλάνο ανάπτυξης του κάθε τεμαχίου. Όπως είπα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσουμε, αλλά σίγουρα θα υπάρξει κάποια δραστηριότητα μέσα στο επόμενο έτος», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη»,  η κ. Πηλείδου είπε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μέσα από εργαστήρια με την εταιρεία για το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένεται να έχουμε νέα πολύ σύντομα», είπε.

Αναφορικά με τις συζητήσεις με το Ισραήλ σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ «Αφροδίτης» και του ισραηλινού «Ισάι», η κ. Πηλείδου είπε ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο όπου είχαμε στείλει κάποια έγγραφα τα οποία έχουν αποσταλεί με κάποια σχόλια και συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων. Όμως, πρόσθεσε, σίγουρα τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης είναι πιο πιθανή η επαφή σε πιο ψηλό επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Πηλείδου είπε πως θεωρεί πως η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου «είναι το επικρατέστερο σενάριο».

Σημείωσε ωστόσο ότι «έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές με όλες τις εταιρείες για να εξετάσουμε και τις συνέργειες που πιθανόν να υπάρξουν μεταξύ των τεμαχίων 6, 7 και 5 και 10 της ExxonMobil/Qatar Energy».

Επομένως, είπε, «θα δούμε κατά πόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αναλόγως μπορεί τα σχέδια να τροποποιηθούν εάν οι εταιρείες είναι θετικές στο να εξεύρουν και να αξιοποιήσουν κάποιες συνέργειες».

Εξάλλου, ερωτηθείσα για τα προγραμματιζόμενα έργα της TOTAL στην Κύπρο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, η κ. Πηλείδου είπε πως τα έργα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο δραστηριοποίηση στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το πλάνο αφορά στην κατασκευή μεγάλου πάρκου φωτοβολταϊκών. Σημείωσε ότι υπάρχουν αριθμοί όσον αφορά τη δυναμικότητα του πάρκου, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται αρκετές άδειες και άλλες διαδικασίες ώστε να φτάσει ένα έργο στην υλοποίησή του, είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο λειτουργεί τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων με one-stop shop για ΑΠΕ για τη διευκόλυνση αυτών των έργων.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Πηλείδου είπε ότι το έργο αυτό θα καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, δεδομένων των μεγαβάτ που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ

Τα επόμενα βήματα των Eni – Total στην κυπριακή ΑΟΖ θα ακούσουν Αναστασιάδης και Πηλείδου

Σημαντική συνάντηση με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Eni – Total, που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας.

Σε δηλώσεις της η Νατάσα Πηλείδου επισήμανε ότι η κοινοπραξία Eni – Total, έχει δείξει θέληση για ταχύτερα βήματα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου. Όπως ανέφερε κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα σχετικά με τις επενδυτικές δραστηριότητες και το επενδυτικό πλάνο, ενώ θα εξεταστούν ακόμα τα διάφορα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου στις αγορές.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο Προεδρικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακυρώθηκε πτήση της TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο – Αιτία η διακοπή ρεύματος στο αεροδρόμιο

Πτήση της εταιρείας TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο ακυρώθηκε λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η διακοπή ηλεκτροδότησης στο αεροδρόμιο της βρετανικής πόλης. Σύμφωνα με ενημέρωση...

Η στροφή προς τη Δύση…

Έπρεπε να περάσουν 64 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δώσουμε ξεκάθαρο σινιάλο στη διεθνή κοινότητα ότι ανήκουμε στη Δύση.  Ακόμα...

Οι απειλές Χεζμπολάχ και η μικρή Κύπρος

Αυτό μας έλειπε τώρα.! Να μας απειλεί η Χεζμπολάχ ότι θα μας κτυπήσει. Δεν ξέρουμε πως προέκυψε αυτή η παράξενη ιστορία, όμως οι παρεμβάσεις της...

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Πάνω από 38 βαθμούς

Εποχική χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες...

Χεζμπολάχ – Νέα επίθεση με drone κατά του ισραηλινού στρατού

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «drone με εκρηκτικά» κατά στρατιωτικής θέσης στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο ηγετικού στελέχους λιβανικού ισλαμιστικού...

Αστυνομικός παρασύρθηκε και τραυματίστηκε, καταζητείται 40χρονος

Η Αστυνομία ανακοινωσε ότι διερευνά εναντίον του καταζητούμενου υπόθεση απόπειρας φόνου και πρόκλησης κακόβουλης βλάβης. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 16:30 το Σάββατο μέλος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!