27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 12:44

Συνάντηση με τον ΠτΔ για ενεργειακή ασφάλεια ζητά με επιστολή του ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Συνάντηση για να συζητηθούν οι σοβαροί κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Οι κίνδυνοι αυτοί, σύμφωνα με την επιστολή, που απέστειλε την Τετάρτη ο κ. Στεφάνου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκύπτουν από την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, αλλά και από την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Στεφάνου, «η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου προκαλεί διάφορα προβλήματα και μεγάλο κόστος στην ηλεκτρική παραγωγή».

Προσθέτει ότι  η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι το φυσικό αέριο θα ήταν διαθέσιμο για ηλεκτροπαραγωγή από την 1η Ιανουαρίου 2020 δεν υλοποιήθηκε. Η ΔΕΦΑ εξήγγειλε στη συνέχεια ότι η έλευση του φυσικού αερίου θα επιτυγχανόταν το καλοκαίρι του 2023.

«Τώρα βλέπουμε δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και ότι  η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του πλοίου στο οποίο θα γίνεται επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), αιτείται επιπρόσθετα πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Η πολύχρονη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, συμπληρώνει, μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ «εγείρουν κατά την άποψή μας, μείζονος σημασίας ζητήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και δυσβάστακτο κόστος για τον καταναλωτή». Σημειώνει επίσης ότι εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για μετατροπή της ΔΕΦΑ σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ΑΗΚ, συνεχίζει η επιστολή, τη φέρνουν σε δυσμενή θέση ενόψει της πλήρους λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, η πλήρη έναρξη της οποίας αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Η υποστελέχωση της ΑΗΚ, προσθέτει, η μη έγκαιρη πλήρωση σωρείας διευθυντικών θέσεων, η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής, η ανάγκη για ενδυνάμωση και συντήρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής «προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας».

Επιπλέον, αναφέρει, η ολιγωρία της ΑΗΚ να εμπλακεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα εμπόδια που τίθενται προς την κατεύθυνση αυτή από άλλους κρατικούς φορείς και οι ενέργειες που δυστυχώς γίνονται για να αποκλειστεί η Αρχή από την ενεργειακή αποθήκευση υποσκάπτουν τη δυνατότητα της ΑΗΚ να λειτουργήσει με επιτυχία στην ανταγωνιστική αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου, καταλήγει η ανακοίνωση, υπολογίζεται ότι ετήσια κοστίζει περίπου εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ

Aβάσιμους ισχυρισμούς, εσφαλμένες πληροφορίες και προκατειλημμένες παρατηρήσεις σχετικά με την Τουρκία περιέχει η έκθεση ανθρωπίνων δ[ικαιωμάτων του 2023 που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών...

Πραγματοποιήθηκε ο Τελικός Κυπέλλου Coca-Cola Γ’ Κατηγορίας & Επίλεκτης ΣΤΟΚ 2023-24

Στιγμές χαράς και πανηγυρισμών στους φιλάθλους, χάρισε το αγαπημένο αναψυκτικό των γηπέδων, στον τελικό κυπέλλου Coca-Cola Γ’ Κατηγορίας & Επίλεκτης ΣΤΟΚ, που πραγματοποιήθηκε την...

Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους...

Συνεχίζονται οι έρευνες για την απόπειρα φόνου – Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση το θύμα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται διερεύνηση από την ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας, για εντοπισμό των δραστών της απόπειρας φόνου εναντίον 34χρονου, που σημειώθηκε στον...

Ανάβουν τα φλας σε 5 νέα σημεία στη Λεμεσό την Δευτέρα – Δείτε που

Από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Απριλίου, 2024 το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται στην επαρχία Λεμεσού, με τη λειτουργία πέντε σταθερών καμερών σε άλλα δύο σημεία,...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο «Ραντί»

Τα ξημερώματα τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο "Ραντί", στην επαρχία Πάφου, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!