17.9 C
Nicosia
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 | 3:30

Συνάντηση με τον ΠτΔ για ενεργειακή ασφάλεια ζητά με επιστολή του ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Συνάντηση για να συζητηθούν οι σοβαροί κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Οι κίνδυνοι αυτοί, σύμφωνα με την επιστολή, που απέστειλε την Τετάρτη ο κ. Στεφάνου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκύπτουν από την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, αλλά και από την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Στεφάνου, «η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου προκαλεί διάφορα προβλήματα και μεγάλο κόστος στην ηλεκτρική παραγωγή».

Προσθέτει ότι  η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι το φυσικό αέριο θα ήταν διαθέσιμο για ηλεκτροπαραγωγή από την 1η Ιανουαρίου 2020 δεν υλοποιήθηκε. Η ΔΕΦΑ εξήγγειλε στη συνέχεια ότι η έλευση του φυσικού αερίου θα επιτυγχανόταν το καλοκαίρι του 2023.

«Τώρα βλέπουμε δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και ότι  η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του πλοίου στο οποίο θα γίνεται επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), αιτείται επιπρόσθετα πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Η πολύχρονη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, συμπληρώνει, μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ «εγείρουν κατά την άποψή μας, μείζονος σημασίας ζητήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και δυσβάστακτο κόστος για τον καταναλωτή». Σημειώνει επίσης ότι εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για μετατροπή της ΔΕΦΑ σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ΑΗΚ, συνεχίζει η επιστολή, τη φέρνουν σε δυσμενή θέση ενόψει της πλήρους λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, η πλήρη έναρξη της οποίας αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Η υποστελέχωση της ΑΗΚ, προσθέτει, η μη έγκαιρη πλήρωση σωρείας διευθυντικών θέσεων, η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής, η ανάγκη για ενδυνάμωση και συντήρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής «προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας».

Επιπλέον, αναφέρει, η ολιγωρία της ΑΗΚ να εμπλακεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα εμπόδια που τίθενται προς την κατεύθυνση αυτή από άλλους κρατικούς φορείς και οι ενέργειες που δυστυχώς γίνονται για να αποκλειστεί η Αρχή από την ενεργειακή αποθήκευση υποσκάπτουν τη δυνατότητα της ΑΗΚ να λειτουργήσει με επιτυχία στην ανταγωνιστική αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου, καταλήγει η ανακοίνωση, υπολογίζεται ότι ετήσια κοστίζει περίπου εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Live: Η ομιλία Μητσοτάκη στο κογκρέσο των ΗΠΑ

Στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή τόσο των μελών της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλάει αυτήν την στιγμή ο...

Την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό δημοσιονομικού ελλείματος ζήτησε η Κύπρος

Τη θέση της Κύπρου για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία δημοσιονομικού ελλείμματος εξέφρασε στο πλαίσιο της συνάντησης της διοικούσας επιτροπής του Ευρωπαϊκού...

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Νήσου – 6 πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση της (φώτο)

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική περιοχή Νήσου. Σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Αντρέα Κεττή, για την κατάσβεση...

Φινλανδία: Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το φινλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τρίτη 17 Μαΐου υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ με πλειοψηφία άνω του 95%, επιτρέποντας την κατάθεση της επίσημης υποψηφιότητας της...

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Να μη ξεχαστεί η ανοιχτή πληγή της εισβολής και της διχοτόμησης της Κύπρου

Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά» ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά  την ομιλία του στην Ολομέλεια του Αμερικανικού...

Η Άγκυρα «παρακολουθεί» την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στενά παρακολουθεί η Άγκυρα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν μεταδόθηκε ζωντανά από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με ανταποκριτές τους να αναφέρουν ότι «η Ελλάδα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW