20.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 14:36

ΠτΔ: Μόνο με τερματισμό των προκλήσεων, η Τουρκία στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής

Τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής, βάσει συγκεκριμένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδιασμών που υιοθετούνται, παρά την όποια προκλητικότητα, τις απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο, με θέμα «ΚΥΠΡΟΣ: Ενεργειακός Κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», που οργανώνουν η εταιρεία FMW Financial Media Way και το ΙΕΝΕ, ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση της ενάσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών της συμπράξεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ε.Ε., τιμώντας την ίδια στιγμή τις συμβατικές της υποχρεώσεις είτε προς κράτη είτε προς εταιρείες κολοσσούς, προχωρώντας στην υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει.

Τίτλος του φετινού Ενεργειακού Συμποσίου που έχει επετειακή μορφή, αφού γίνεται για 10η συνεχή χρονιά είναι «ΚΥΠΡΟΣ: Ενεργειακός Κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο». Στα πλαίσια αυτά, διερευνάται σήμερα το τι θα γίνει με το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου, ποιες είναι οι επερχόμενες εξελίξεις για την αγορά ηλεκτρισμού με τα όσα συμβαίνουν διεθνώς και τι γίνεται  με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο Συμπόσιο απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κώστας Σκρέκας.

Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας FMW Financial Media Way Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και ο Ανώτερος Διευθυντής Τραπεζικής  Φοίβος Στασόπουλος.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου Αναστασιάδη

Πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Μεσογείου (ΙΕΝΕ) και της εταιρείας Financial Media Way (FMW) να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό Ενεργειακό Συμπόσιο, ενός σημαντικού θεσμού για τα ενεργειακά δρώμενα του τόπου που φέτος φτάνει στο ορόσημο των δέκα διοργανώσεων. Κατέστη ένας θεσμός.

Έχετε επιλέξει φέτος μια θεματολογία που υπό τον τίτλο «Κύπρος: Ενεργειακός Κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», εμπερικλείει ουσιαστικά το σύνολο των πολιτικών και των δράσεων που υλοποιούμε κατά την εφαρμογή της πολυδιάστατης ενεργειακής μας πολιτικής και στρατηγικής.

Απώτερος στόχος μας η αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και η μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια μέσω της ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης και της λειτουργίας τόσο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού όσο και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή.

Η στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα θέματα της ενέργειας λαμβάνει πάντα υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις του τομέα, ενώ εξελίσσεται και τροποποιείται ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα.

Βασικές μας προτεραιότητες, σε αυτό το πλαίσιο είναι τόσο η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σήμερα, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που ταλανίζει κυρίως τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί εναγωνίως ενεργειακές διεξόδους και ενεργειακή απεξάρτηση από ανασφαλείς προορισμούς.

Παράλληλα, η ΕΕ εξετάζει μέτρα για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, τα οποία θα επιταχύνουν τις επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση, θα διασφαλίζουν την αποθήκευση ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, θα αναπτύσσουν τις διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών και θα εντατικοποιούν τον διάλογο για συμφωνίες εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων, με φιλικές χώρες, παραγωγούς ή και προμηθευτές ενέργειας.

Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές, δεδομένων και των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, αλλά και λόγω των αναμενόμενων διακοπών στις παραδόσεις ενέργειας από τη Ρωσία, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και συλλογικά μέτρα, ούτως ώστε τον τρέχοντα χειμώνα, αλλά και τον επόμενο, η Ευρώπη να μην επιτρέψει οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις της να επηρεαστούν περαιτέρω αρνητικά υπό το βάρος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ, Ισραήλ και Αιγύπτου, για μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου, είτε από τα αιγυπτιακά και ισραηλινά αποθέματα είτε από άλλες πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που αναδεικνύει εμπράκτως το ότι η Κύπρος και η περιοχή μας μπορεί να παρέχει έναν αξιόπιστο, εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό προς την Ευρώπη, ο οποίος θα περιλαμβάνει ποικίλες πηγές και διαδρομές.

Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός Ενεργειακού Διαδρόμου, αυτού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Corridor), που θα περιλαμβάνει διαφορετικές πηγές και διαδρομές, επισπεύδοντας ώριμα έργα και αξιοποιώντας τις συνέργειες που απαιτούνται για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνεχείς. Ε΄ναι γνωστή η συμμετοχή μας στο East Mediterranean Gas Forum, είναι γνωστές οι τριμερείς συνεργασίες που άπτονται της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων.

Σημειώνω σχετικά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με την Επίτροπο Ενέργειας κα Kadri Simson, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο τον Οκτώβριο, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, για συζήτηση τρόπων επίσπευσης τόσο των ερευνητικών τους προγραμμάτων όσο και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στη λεκάνη της Λεβαντίνης που περιλαμβάνει και τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου στον περιφερειακό Οργανισμό East Mediterranean Gas Forum καταρτίστηκε η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Οργανισμού η οποία εστιάζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των πηγών Φυσικού Αερίου της περιοχής μέσω κοινών υποδομών και πρωτοβουλιών τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράλληλα, καθαρή πράσινη ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως είναι η διασύνδεση EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, η διασύνδεση EuroAfrica Interconnector μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά και οι σχετικές μελέτες από πλευράς Σαουδικής Αραβίας για το ενδεχόμενο μεταφοράς υδρογόνου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου.

Κατά τις διαβουλεύσεις που είχαμε με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα φιλόδοξα προγράμματα της Σαουδικής Αραβίας που άρχισαν να υλοποιούνται τόσο για πράσινη ενέργεια όσο και, πιο σημαντικό, τον προγραμματισμός παραγωγής υδρογόνων. Υπολογίζεται ότι το 2050 η ΣΑ θα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογόνων.

Όσον αφορά το EuroAsia Interconnector, τον θεμέλιο λίθο του οποίου καταθέσαμε τον περασμένο μήνα, θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί ένα έργο το οποίο έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χορηγία που έχει εγκριθεί ποτέ από την Ε.Ε. για ενεργειακές υποδομές, ύψους 658 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάτι που καταδεικνύει τόσο τη στρατηγική του σημασία της Κύπρου όσο και τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει στη διασύνδεση της ενεργειακής αγοράς της Ευρώπης με αυτής της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια πρόταση που έχουμε υποβάλει ως Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι για την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων ερήμου ώστε να παράγεται μέσω των ΑΠΕ να παράγεται πράσινη ενέργεια που μέσα από τον EuroAfrica interconnector θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική πηγή προμήθειας σημαντικής ενέργειας και απαλλαγής από την εξάρτηση από άλλες πηγές.

Προτού ολοκληρώσω, και δραττόμενος της ευκαιρίας, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι για τη βούλησή μας, και παρά την όποια προκλητικότητα, απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, να προχωρήσουμε, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής, βάσει των συγκεκριμένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδιασμών που υιοθετούμε.

Προς την κατεύθυνση της ενάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα συνεχίσουμε με τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών μας συμπράξεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ βεβαίως, τιμώντας την ίδια στιγμή, τις συμβατικές μας υποχρεώσεις είτε προς κράτη είτε προς εταιρείες κολοσσούς, προχωρώντας στην υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Κύπρος δεν ενίσταται στη συμμετοχή της Τουρκίας. Δεν θέλουμε τον αποκλεισμό της Τουρκία από το ευρύτερο δίκτυο ενεργειακών συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες προάγουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εναλλακτική επιλογή για την ΕΕ.

Αυτό, όμως, που πρωτίστως προαπαιτείται είναι ο τερματισμός από μέρους της των έκνομων ενεργειών, της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, ή του δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχιών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες βεβαίως θα ήταν μια ευλογία η συνεργασία των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας αν υπήρχε ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στη βάση των στρατηγικών συνεργασιών που είχαμε συνάψει με τις χώρες της περιοχής, των σημαντικών κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στη λεκάνη της Λεβαντινής και τη δρομολόγηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης  με την Ευρώπη, η Κύπρος θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο, ασφαλή και εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ηπείρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Εύχομαι πολλές δεκαετίες ακόμα και κάθε επιτυχία στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο και σας ευχαριστώ θερμά όλους για τη συμβολή σας στη διαμόρφωση και ανταλλαγή ιδεών που είναι τόσο αναγκαίες για τα σημερινά δεδομένα.

Οι διοργανωτές τους Συμποσίου ευχαρίστησαν τους Χορηγούς και Υποστηρικτές του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου, που είναι η Ελληνική Τράπεζα, η ΡΑΕΚ, η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, η ΔΕΦΑ, η Exxon Mobil, η Energean, η VTT Vasiliko η EuroAsia και η Power Energy Cyprus (PEC). Επίσης τον «Φιλελεύθερο» που ανέλαβε ως Χορηγός Επικοινωνίας και τις ιστοσελίδες nomisma.com.cy και energia.gr για τη διαδικτυακή στήριξη τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μετά τα μέτρα στήριξης έμφαση στην ανάπτυξη

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση.  Έστω, κι’ αν ο χρόνος παράτασης τους είναι λίγος, έστω κι’ αν...

Απαραίτητη μια νέα πολεοδομική αμνηστία

Η πρόσθεση του Υπουργού Εσωτερικών να προωθήσει μια νέα πολεοδομική αμνηστία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Σ΄ αυτό συνηγορούν πολλοί λόγοι σήμερα, για να ξεκαθαρίσει...

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!