25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:24

Πηλείδου: Σημαντική η μέρα, καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία του EMGF

Εξαιρετικά σημαντική η σημερινή μέρα για την Κύπρο, τόνισε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου από το βήμα της 6ης Υπουργικής Συνάντησης του EMGF (Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο), το οποίο πραγματοποιείται στο Κάιρο και που αποτελεί και την τελευταία συνάντηση του μεγάλου αυτού οργανισμού, πριν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία του για το 2022.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου εξέφρασε την ικανοποίησή της που «σήμερα, η Κύπρος είναι στην ευχάριστη θέση να αναλαμβάνει για το έτος 2022 την προεδρία του EMGF. Επομένως, έχουμε πολλά να συζητήσουμε για τις προτεραιότητες, για τα θέματα που θα εξεταστούν εις βάθος στον επόμενο χρόνο, και που αφορούν την προώθηση του φυσικού αερίου αλλά και περιβαλλοντικών πρακτικών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε και σε διμερή συνάντηση για να προχωρήσουμε τα θέματα που μας απασχολούν σε διμερές επίπεδο, όπως η πολύ εντατική και λεπτομερής πλέον εργασία που γίνεται για την προώθηση του αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο».

Στην ομιλία που εκφώνησε κατά τις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης, η Υπουργός καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο θεσμικά όργανα που έχουν ήδη δείξει την υποστήριξή τους στο Φόρουμ, οι οποίοι συμμετέχουν για πρώτη φορά ως Παρατηρητές στην Υπουργική Σύνοδο του EMGF.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η 6η Υπουργική Σύνοδος έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, αφού εγώ, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με το Καταστατικό του EMGF, θα οριστώ Πρόεδρος της Υπουργικής Συνάντησης για το έτος 2022», σημείωσε. Επιπλέον, είπε, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου για το ίδιο έτος θα οριστεί ο Μάριος Παναγίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος και τη συνοδεύει στο Κάιρο.

Η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι «θα συζητήσουμε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον νέο Γενικό Γραμματέα του EMGF και τον Εξοχότατο Tarek El Molla, Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ο οποίος θα διοριστεί ως Αναπληρωτής Πρόεδρος για το έτος 2022».

Συνεχίζοντας, η κ. Πηλείδου τόνισε ότι «η Κύπρος δεσμεύεται στις συλλογικές μας προσπάθειές να αξιοποιήσουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά τους πόρους φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μελών επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Εκτός από την εξαιρετική δουλειά που έχει ήδη γίνει από τις ομάδες εργασίας, συνέχισε, «θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε περαιτέρω και να προωθήσουμε πολιτικές και δράσεις, μέσω του EMGF, που θα βοηθήσουν να γίνει η περιοχή μας πρωτοπόρος στη μετάβαση προς πιο πράσινη ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που μπορούμε να προωθήσουμε μαζί, όπως η μεταφορά και αποθήκευση CO2 σε περιφερειακό επίπεδο, η διασυνοριακή ηλεκτρική διασύνδεση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σίγουρα η ανάπτυξη και οι δυνατότητες στην περιοχή East Med για ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών καθαρότερων καυσίμων».

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Νατάσα Πηλείδου ευχαρίστησε θερμά τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Τάρεκ Ελ Μόλλα, «ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα, την πραγματικά στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, παρόλο που είμαστε σε συνεχή και καθημερινή επαφή όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, εντούτοις είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσουν και οι διακρατικές και πολυμερείς συνεργασίες όπως είναι το EMGF».

Νωρίτερα, την κ. Πηλείδου καλωσόρισε ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίων Τάρεκ Ελ Μόλλα.

«Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου, που θα είναι μαζί μας στην έκτη υπουργική συνάντηση για το EMGF και σήμερα είναι μια σημαντική συνάντηση. Θα ορίσουμε τον Γενικό Γραμματέα», τόνισε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

Ο κ. Μόλλα έκανε αναφορά στην ανάληψη της κυπριακής προεδρίας του Οργανισμού για το έτος 2022.

«Θα μιλήσουμε για την ανάληψη της προεδρίας του EMGF στην Κύπρο. Έχουμε λοιπόν πλήρη ατζέντα σήμερα. Και έχουμε μεταξύ άλλων και άλλα θέματα. Θα μιλήσουμε για τα μελλοντικά μας έργα μαζί στην περιοχή και ειδικά μετά το COP26», είπε και καλοσώρισε την κ. Πηλείδου, ευχόμενος ένα επιτυχημένο συνέδριο και συνάντηση.

Στη σημερινή συνάντηση, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!