Τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό μετασχηματισμό που διαδραματίζεται σε όλη την Ευρώπη, ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Τονίζοντας ότι η χώρα φιλοδοξεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική που καθιστά την Ελλάδα «εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας προς τους γείτονές της».
«Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής», επισήμανε.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις υποδομές, οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας αλλά και τον νέο πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Eπιπλέον, ειδική αναφορά έκανε και στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), αλλά και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).
«Σε λίγα χρόνια μπορεί να έχουμε 2, 3 ή και 4 πλωτούς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες και να βελτιώσουν τη σταθερότητα που συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακόμα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως ήδη πράττει, καθώς το φυσικό αέριο θα αποτελεί έναν σημαντικό ενεργειακό πόρο για κάποιο διάστημα ακόμη.
Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ρύθμιση των τιμών της ενέργειας, η εκτόξευση των οποίων ασκεί πίεση στο εισόδημα των πολιτών.