13.1 C
Nicosia
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 | 6:18

Μείωση εξαρτήσεων από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων εισηγήθηκε ο Σλοβένος Υπουργός Υποδομών στην άτυπη σύνοδο

Την ραγδαία αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν οι Υπουργοί Ενέργειας την Τετάρτη, κατά την πρώτη ημέρα άτυπης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών στο Brdo pri Kranju της Σλοβενίας, στο πλαίσιο της Σλοβενικής Προεδρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση ο Σλοβένος Yπουργός Υποδομών Jernej Vrtovec, ο οποίος προέδρευσε της άτυπης συνόδου, είπε ότι η άνοδος των τιμών σχετίζεται με μια σειρά από παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και την ανάκαμψη των οικονομιών μετά την πανδημία.

«Είναι αντιληπτό πως θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε πιέσεις στις τιμές για τους τελικούς χρήστες», σημείωσε ο κ. Vrtovec συνοψίζοντας τη συζήτηση που προηγήθηκε.

«Καθώς ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο είναι εμπορεύσιμα αγαθά, τα κράτη μέλη ΕΕ δεν έχουν, ούτε μπορούν να έχουν, συγκεκριμένους μοχλούς με τους οποίους να μπορούν να ορίσουν το κομμάτι της τιμής που ορίζεται από την αγορά. Ωστόσο οι χώρες υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στο ρυθμιζόμενο μέρος της τιμής» πρόσθεσε.

Ο Σλοβένος Υπουργός εκτίμησε πως για να περιοριστούν τέτοιες επιπτώσεις στις τιμές στο μέλλον, θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, και να υπάρξει περισσότερη εστίαση στη χρήση εγχώριων, μη-ορυκτών πηγών ενέργειας.

«Θα χρειαστεί επίσης να υπάρξει μείωση στην γενική χρήση ενέργειας μέσω της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς αυτό θα συνεισφέρει στη μείωση των τιμών για τον τελικό χρήστη και θα διατηρήσει την ανθεκτικότητα και την πλήρη ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για τον ηλεκτρισμό, η οποία σίγουρα μπορεί να αποτρέψει ανωμαλίες στην αγορά μέσω της βελτιστοποίησης της λειτουργίας της» πρόσθεσε.

Κύριο θέμα στην προγραμματισμένη ατζέντα ήταν η πρόοδος στους στόχους για απαλλαγή από τοις ανθρακούχες εκπομπές στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, καθώς και η προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ενεργειακή απόδοση και οι κοινές προκλήσεις στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής κινητικότητας.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν την Τετάρτη πως η μετάβαση σε ένα πράσινο σύστημα παραγωγής ενέργειας πρέπει να επισπευσθεί καθώς το 75% των εκπομπών στην ΕΕ προέρχεται από τον τομέα της παραγωγής και χρήσης ενέργειας.

Ειδικότερα συζήτησαν δύο αναδιατυπωμένες νομοθετικές προτάσεις στο πλαίσιο του πακέτου “Fit for 55”, που αφορούν οδηγία για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και οδηγία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση.

Όσον αφορά την πρώτη οδηγία, η συζήτηση αφορούσε την αύξηση του στόχου της ΕΕ για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40%, καθώς και την ενίσχυση μέτρων σε σχέση με τη θέρμανση και τη ψύξη και νέες πρόνοιες για τα κτήρια και την βιομηχανία.

Όσον αφορά την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, η νέα πρόταση προνοεί υψηλότερους και δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για το 2030, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 9% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το 2020.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν πως για να επιτευχθούν αυτοί οι πιο φιλόδοξοι στόχοι θα πρέπει οι ενδεικτικές εθνικές συνεισφορές να υπολογιστούν στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που θα αντανακλούν τις συνθήκες σε κάθε κράτος μέλος.

Μετά την συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας ακολούθησε κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Μεταφορών, με αντικείμενο τη συνεισφορά των δικτύων μεταφορών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η άτυπη σύνοδος συνεχίζεται την Πέμπτη με συζήτηση των Υπουργών Μεταφορών αναφορικά με πρόταση για την δημιουργία υποδομών για εναλλακτικά καύσιμα στις μεταφορές, στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακουγόταν βραχνιασμένος και παραδέχτηκε ότι κρυολόγησε, προφανώς εξαιτίας ενός εγγονού του που τον κόλλησε. Στην ομιλία που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο...

Ελλάδα: Στους τρείς μήνες η τρίτη δόση εμβολίου

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό...

Δικαιώματα στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ διεκδικεί η Τουρκία – Δεν θα επιτρέψει έρευνες

Ένα τμήμα της αδειοδότησης του τεμαχίου 5 παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά...

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ για το 2022

H Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα με 44 ψήφους υπέρ, τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το 2022. Ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ είναι ισοσκελισμένος...

Βουλή: “Πράσινο” για ΦΠΑ 9% στον ηλεκτρισμό

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με 31 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 1 αποχή πρόταση νόμου ώστε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να υπόκειται σε...

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων θεωρεί το ευρώ θετικό για τη χώρα

Ισχυρή είναι η δημόσια στήριξη για το ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!