8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:19

Θα πωλείται και φέτος κηροζίνη από πρατήρια μέσω κερματοδέκτη

Θα εφαρμοστεί και φέτος η άρση της απαγόρευσης της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια καυσίμων, κατά τις ώρες που είναι κλειστά. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, η οποία συνήλθε την Τρίτη για να εξετάσει αυτεπάγγελτα το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι βουλευτές χαιρέτισαν την απόφαση που ελήφθη, προσθέτοντας ότι ζήτησαν την επέκτασή της αναλόγως των καιρικών συνθηκών και ότι το άφησαν στην ευχέρεια του Τμήματος Τελωνείων για να αποφασίσει σχετικά.

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η απόφαση εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά, κατόπιν πίεσης της Βουλής. Σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί και φέτος η απόφαση, με τους Βουλευτές να ζητούν μια μικρή παράταση της περιόδου πώλησης της κηροζίνης αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι αφέθηκε η δυνατότητα στο Τμήμα Τελωνείου να αποφασίσει σχετικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη που βοηθά κυρίως τον κόσμο των ορεινών περιοχών». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ρύθμιση πέρσι ίσχυε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιακουμής, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, τόνισε ότι η εν λόγω απαγόρευση προκαλεί μεγάλα προβλήματα κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας που χρησιμοποιούν σόμπες ή άλλες συσκευές θέρμανσης, οι οποίες λειτουργούν με κηροζίνη. «Επομένως, όταν τα πρατήρια είναι κλειστά δεν μπορεί κανείς να προμηθευτεί κηροζίνη με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο», σημείωσε.

Εν συνεχεία, υπέδειξε ότι «η ανάγκη για απελευθέρωση της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη προκύπτει και από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και γενικότερα από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων».

Το ίδιο πρόβλημα, όπως είπε, αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού κόσμου, επειδή «οι υποδομές στους προσφυγικούς συνοικισμούς χρονολογούνται με αποτέλεσμα οι σόμπες κηροζίνης να είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Ο κ. Γιακουμής χαιρέτισε τη θέση του Τμήματος Τελωνείου, το οποίο υιοθέτησε την περσινή του εισήγηση. Όπως εξήγησε, η απόφαση θα εφαρμόζεται από την 15η Δεκεμβρίου μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου, αν και, όπως είπε, ο ίδιος θεωρεί ορθότερο να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 15η Απριλίου και στο επόμενο στάδιο να μην υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!