10.3 C
Nicosia
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 | 14:13

Η Νορβηγία μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω απεργίας

Η Νορβηγία μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς κλείνει το εργοστάσιο φυσικού αερίου Nyhamna λόγω απεργίας. Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε 287 mcm από 330 mcm. Η Νορβηγία καλύπτει το ένα πέμπτο της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και οι τιμές του βρετανικού αερίου εκτινάχθηκαν την Παρασκευή με την προοπτική της απεργίας.

Ο νορβηγικός σταθμός εξαγωγής φυσικού αερίου Nyhamna κλείνει καθώς το προσωπικό στο εργοστάσιο συνεχίζει την απεργία, μειώνοντας τους όγκους κατά 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά ημέρα, δήλωσε ο διαχειριστής του συστήματος Gassco.

Η Gassco, είπε την Παρασκευή ο διαχειριστής, ότι το εργοστάσιο θα πρέπει να κλείσει εκτός εάν η προγραμματισμένη απεργία ακυρωθεί, προκαλώντας σημαντική άνοδο στις τιμές φυσικού στη Βρετανία.

Για λόγους ασφαλείας

«Η Gassco βρίσκεται στη μέση τερματισμού της Nyhamna για λόγους ασφαλείας. Στόχος μας σήμερα είναι να αλλάξουμε το αέριο για να ελαχιστοποιήσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο, ειδικά προς το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Άλφρεντ Χάνσεν, επικεφαλής της Gassco, δήλωσε στο Reuters. Ενώ το εργοστάσιο είναι βασικός προμηθευτής της Βρετανίας μέσω του αγωγού Langeled, η Gassco στοχεύει στην ανακατανομή των ροών έτσι ώστε οι περικοπές να μοιράζονται μεταξύ πολλών χωρών.

Η Νορβηγία καλύπτει περίπου το 22% της ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου αγωγών προς τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Οι εξαγωγές

Οι συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 287 mcm -όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gassco- από 330 mcm πριν από το κλείσιμο.

Όταν ολοκληρωθεί η διακοπή λειτουργίας, αναμένονται οι ροές του Σαββάτου να έχουν μειωθεί κατά 50 mcm, με παρόμοια διακοπή την Κυριακή, σύμφωνα με όσα είπε ο διαχειριστής.

Το συνδικάτο εργαζομένων

Η Νορβηγική Ένωση Γενικών Εργαζομένων (NAF) είπε από την πλευρά της ότι οι πρόσφατες συνομιλίες με τους εργοδότες δεν σημείωσαν πρόοδο και επιβεβαίωσε ότι η απεργία θα επεκταθεί.

Κοντά σε 2.400 άτομα προσωπικό που οργανώνονται από το εργατικό συνδικάτο βρίσκονται σε πανεθνική απεργία για τις αμοιβές και 95 επιπλέον έχει προγραμματιστεί να απεργήσουν από την 1η Δεκεμβρίου.

Ενώ η νορβηγική κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί έκτακτες εξουσίες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, είναι γενικά απρόθυμη να το πράξει, εκτός αν οι ζωές ή το εθνικό συμφέρον θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.    Το υπουργείο Εργασίας της Νορβηγίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν παρακολουθούσε στενά τις εξελίξες για την απεργία, η οποία σταδιακά εξαπλώθηκε, αρχής γενομένης από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη μεθεπόμενη Ολομέλεια η νέα απόφαση δημοσιοποίησης της «λίστας Γιωρκάτζη»

Στην μεθεπόμενη Ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθεί εκ νέου η απόφαση για δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων...

Υποβλήθηκε στην Ολομέλεια η Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό

Συνέρχεται αύριο Πέμπτη στις 16:00 η Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει επί του αναθεωρημένου Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021. Ο Προϋπολογισμός του 2021 καταψηφίστηκε...

Σύντομα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς και έχει δοθεί χρόνος δύο εβδομάδων...

Απόφαση Υπουργικού με στόχο την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων πριν τη διενέργεια εκποιήσεων

  Απόφαση σχετική με τις διαφορές που προκύπτουν από/ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική...

General Manager – IACOVOU GROUP

FULL TIME Apply Before: February 2, 2021 Location Cyprus, Larnaca Experience 5 Years Position Manager Qualification Bachelor Degree Gender Both Industry for the position Automotive Company IACOVOU GROUP Job Description Job Purpose The incumbent holding this role has the overall responsibility for...

Child Protection & Safeguarding Advisor – War Child

FULL TIME Apply Before: February 19, 2021 Location Cyprus, Nicosia Experience 5 Years Industry for the position Nonprofit Organization Management Company War Child Job Description War Child is looking for: Child Protection & Safeguarding Advisor based...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!