Με στόχο τη συνομολόγηση μίας προσοδοφόρας συνεργασίας που θα δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της Ενέργειας και καρποφόρα αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).
Το Μνημόνιο υπεγράφη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023, σηματοδοτώντας την έναρξη συνεργασίας ανάμεσα σε ΙδΕΚ και ΑΗΚ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία άπτονται του πυλώνα της Έρευνας & Καινοτομίας στον τομέα της Ενέργειας.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου, το ΙδΕΚ θα προκηρύξει ειδικό πρόγραμμα Έρευνας & Καινοτομίας για χρηματοδότηση προτάσεων, για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ. Το ΙδΕΚ θα έχει την αρμοδιότητα για ανακοίνωση και αξιολόγηση των ειδικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, τη σύναψη των συμβολαίων χρηματοδότησης και την παρακολούθηση της υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων έργων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προτάσεων, η ΑΗΚ θα επιλέξει συγκεκριμένο αριθμό έργων που θα προχωρήσουν σε πιλοτική εφαρμογή της λύσης που προτείνουν. Η ΑΗΚ, αναλόγως του αποτελέσματος της πειραματικής εφαρμογής, θα αποφασίσει, αν κρίνεται σκόπιμο, να προχωρήσει σε προκήρυξη σχετικών διαγωνισμών χρησιμοποιώντας το εργαλείο των Συμβάσεων Καινοτομίας (Innovation Procurement).
Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο προβλέπει, προς όφελος του ΙδΕΚ και της ΑΗΚ, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης και την προβολή και προώθηση δράσεων.
Στο πλαίσιο της τελετής, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, ανέδειξε ότι η υπογραφή του Μνημονίου σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής και μίας συνεργασίας που στοχεύει στην ενίσχυση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. «Η έρευνα και η καινοτομία διέπουν οριζόντια κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας. Το Μνημόνιο ενισχύει τη συνεργασία μας με την ΑΗΚ, ενδυναμώνει τον κομβικό τομέα της Ενέργειας και παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της χώρας μας», υπογράμμισε.
Ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, εξήρε παράλληλα, τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας στην Κύπρο, δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. «Μπορούν να αξιοποιηθούν για ένα μεγάλο φάσμα επαγγελματικών κλάδων και δημιουργούν νέες προοπτικές για λύσεις υψηλότερης ποιότητας και αποδοτικότητας, ενώ η χρήση τους από δημόσιες αρχές θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στην διεθνοποίηση του ιδιωτικού τομέα». Όπως εξήγησε ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης και αποδοτικής οικονομίας με βασικούς πυλώνες ώθησης την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη. Μίας οικονομίας που, όπως σημείωσε, θα εκσυγχρονίζει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα μετατρέπει την Κύπρο σε παραγωγικό κόμβο έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας.
Απ’ την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΑΗΚ, κ. Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου δήλωσε «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ της ΑΗΚ, του Επικεφαλής Επιστήμονα και του ΙδΕΚ. Μέσα από τη συνεργασία μας και στο πλαίσιο νέων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, δίνεται η ευκαιρία να προωθηθεί περαιτέρω η καινοτομία στην ΑΗΚ. Στόχος μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της πράσινης μετάβασης στον νευραλγικό τομέα της Ενέργειας».