30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 15:53

Ειδικός φορέας θα παρακολουθεί τις εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό – Επίσκεψη επί τόπου Χριστοδουλίδη

Φορέα Παρακολούθησης Έργου για την παρακολούθηση και επίβλεψη κάθε θέματος που αφορά την κατασκευή του τερματικού παραλαβής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό συστήνει εντός του Υπουργείου ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μετά και την επανέναρξη σήμερα των εργασιών κατασκευής του τερματικού.

«Για την ενίσχυση και δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών ότι υπάρχει ορθή και ενδεδειγμένη παρακολούθηση του έργου, ο Υπουργός και η ομάδα του δημιουργούν έναν Φορέα Παρακολούθησης Έργου εντός του Υπουργείου, ένα Φορέα ο οποίος θα έχει τη γνώση και την κατάρτιση να μπορεί να επιβλέπει και να παρακολουθεί το έργο και παράλληλα να μπορεί να εργαστεί προς πάσα κατεύθυνση με τις εξουσίες που θα του παρέχει ο Υπουργός», ανέφερε σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε πως αυτό θα κατατεθεί από την κατασκευαστική εταιρεία εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Ο Υπουργός Ενέργειας μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκαν σήμερα το εργοτάξιο στο Βασιλικό, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου.

Σε ό,τι αφορά τον Φορέα Παρακολούθησης Έργου, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι θα απαρτίζεται από 1-2 μηχανικούς οι οποίοι είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ακριβώς τι γίνεται και οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση-επίβλεψη του έργου και θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο, τη ΔΕΦΑ και την ΕΤΥΦΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία. Θα διαχειρίζονται επίσης οποιεσδήποτε διαφορές προκύψουν. «Δεν θα αφήνουμε τις διαφορές να μεγαλώνουν και να δημιουργούν προβλήματα σχέσεων», εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.

«Θα είναι αυτοί που θα παρακολουθούν όλες τις επιμέρους πτυχές του έργου, είτε πρόκειται για τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών είτε πρόκειται για τιμολόγιο που έμεινε απλήρωτο γιατί δεν υπήρχε έγκριση, όλα αυτά θα τα παρακολουθεί ο Φορέας, έτσι ώστε να περιοριστεί και η γραφειοκρατία και να μην καθυστερήσει περαιτέρω το έργο», σημείωσε.

«Αυτός ο Φορέας θα είναι τα μάτια του Υπουργείου στο έργο και μάλιστα στο πεδίο, επί τόπου και όχι στα γραφεία», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθαρίζοντας ότι ο Φορέας δεν θα παρεμβαίνει σε ό,τι αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων μερών.

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει πλέον ένα νέο χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «τα νέα δεδομένα είναι ότι κληρονομήσαμε ακόμη δύο μήνες καθυστέρηση, οπότε το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε υποδειχθεί τότε παρόλο που ήταν ρεαλιστικό, σήμερα δεν είναι εφικτό να τηρηθεί».

Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή αναμένουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία υποσχέθηκε να καταθέσει εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης εβδομάδας».

Σε παρατήρηση ότι η επανέναρξη των εργασιών δημιουργεί προσδοκίες ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως «ακριβώς ο λόγος που δημιουργεί προσδοκίες είναι διότι χάσαμε τις προσδοκίες από τον καιρό που ακούει ο κόσμος για τερματικό φυσικού αερίου και δεν βλέπει τίποτα».

Εξηγώντας ότι το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι το έργο αυτό θέλει καλή διαχείριση, και η διαχείριση αφορά και τις δύο πλευρές, και την κινέζικη κοινοπραξία και την πλευρά των ΔΕΦΑ και ΕΤΥΦΑ.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ο Υπουργός Ενέργειες σημείωσε πως ο ίδιος εντοπίζει ένα τέτοιο αντικείμενο στο θέμα της προβλήτας του τερματικού. «Δεν υπάρχει οπουδήποτε αλλού διαφορά και γι’ αυτό τον λόγο επικεντρωνόμαστε σε εκείνο το ένα αντικείμενο που λέγεται προβλήτα, να δούμε τι συνέβη, τι βάλαμε μέσα στις προσφορές και τι κατασκευάζεται», είπε, εξηγώντας πως αν υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι κατακυρώθηκε ως προσφορά με αυτό που κατασκευάζεται διότι έτσι υποδείχθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία, «τότε φέρουμε εμείς την ευθύνη» αν όμως αυτό που περιλαμβάνεται στην προσφορά είναι αυτό που κατασκευάζεται τότε είναι θέμα της κατασκευάστριας εταιρείας να το επιλύσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ψηλές θερμοκρασίες για Ιούλη και μέσα Αυγούστου αναμένουν Μετεωρολογική και DWD

Υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες και επεισόδια καύσωνα αναμένονται για το υπόλοιπο του Ιούλη μέχρι και τα μέσα σχεδόν του Αυγούστου, σύμφωνα με το...

Τουρίστες – Καύσωνας: TikToker εξηγεί γιατί οι Κορεάτες κυκλοφορούν με ομπρέλες και μακρυμάνικα

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί -έστω και μία φορά- γιατί οι τουρίστες που έρχονται από την Κορέα προστατεύονται τόσο πολύ από τον ήλιο, ο οποίος μας προσφέρεται άπλετος...

Διακοπές στην Ελλάδα: Τράγος κατσικώθηκε στο αμάξι τουριστών στα Χανιά

«Πες μου πως είσαι διακοπές στην Ελλάδα, χωρίς να μου το πεις», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του κειμένου αλλά και του...

Σε αναζήτηση Πρωθυπουργού εξακολουθεί να βρίσκεται η Γαλλία

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα, για τελευταία ενδεχομένως φορά υπό την παρούσα μορφή του, το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν τελεί...

Επιστροφή Τραμπ: Τι είναι το μανιφέστο Project 2025

Μόλις τέσσερις μήνες απέχουν πλέον οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα το δίλημμα των ψηφοφόρων θα είναι το ίδιο με την τελευταία φορά: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ...

Αναχώρησε για το εξειδικευμένο Κέντρο στο Παρίσι ο 17χρονος οπλίτης

Αναχώρησε για τη Γαλλία, με σκοπό να διακομιστεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό Κέντρο, o 17χρονος νεοσύλλεκτος οπλίτης, που νοσηλεύεται από τις 12 Ιουλίου του 2024, στη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!