19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:18

Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά στο δελτίο για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία ανέβασε το επίπεδο κινδύνου στο εθνικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο στη δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού», μετά τις απότομες περικοπές στις προμήθειες από τη Ρωσία.

Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε δήλωση την Πέμπτη. Η κυβέρνηση είπε ότι θα καθυστερήσει την επιλογή της θέσπισης νομοθεσίας που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις.

«Θα είναι ένας δύσβατος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε ως χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε κρίση αερίου».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την μέχρι πρότινος αδιανόητη προοπτική των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταδιακά συμπιέζει τις προμήθειες. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 1,7% στα 129,30 ευρώ (136,62 $) ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, θέσπισε την αρχική φάση της «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ώθησαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για πιθανή διακοπή της προσφοράς. Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» θα περιλαμβάνει τον κρατικό έλεγχο της διανομής.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, είπε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου χωρίς πρόσθετα μέτρα. Δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η σύνδεση Nord Stream ενδέχεται να μην επιστρέψει στην κανονική χωρητικότητα μετά την έναρξη μιας περιόδου συντήρησης 10 ημερών στις 11 Ιουλίου.

Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης έρχεται καθώς η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, οι οποίες είναι επί του παρόντος γεμάτες περίπου 58%. Οι εταιρείες ενέργειας έχουν δημιουργήσει μετοχές για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τον στόχο της δυναμικότητας 90% που έχει ορίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Νοέμβριο για να βοηθήσουν τη χώρα να περάσει τον χειμώνα.

Το ημερήσιο ποσοστό πλήρωσης μειώθηκε περίπου στο μισό την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου, BNetzA. Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειάζονταν περισσότερες από 100 ημέρες για να επιτευχθεί ο στόχος, κάτι που θα έβαζε τη χώρα καλά στην παραδοσιακή περίοδο θέρμανσης.

Η BNetzA θα εφαρμόσει τον περιορισμό εάν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει το επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Το πρακτορείο με έδρα τη Βόννη είπε ότι οι χώροι αναψυχής πιθανότατα θα δουν περικοπές στην προσφορά, ενώ οι καταναλωτές και οι κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία θα προστατεύονται.

Πηγή: Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠτΔ: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα

Ενδεχομένως το λιμάνι που δημιουργείται στη Γάζα στο πλαίσιο του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή να είναι έτοιμο πριν από την 1η...

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) καλεί όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση του ιατρικού τους προφίλ στο λογισμικό του Συστήματος...

ΠτΔ: Θα ανακοινώσουμε οριζόντια και στοχευμένα μέτρα

Θα ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα, κάποια οριζόντια, κάποια στοχευμένα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με την συνεδρία του Υπουργικού σήμερα, σημειώνοντας...

Δεν παραδέχθηκε καμία κατηγορία ο 44χρονος για το τετραπλό θανατηφόρο

Δεν παραδέχθηκε ενοχή σε καμία από τις 10 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο 44χρονος οδηγός του διπλοκάμπινου οχήματος, που ενεπλάκη στο τετραπλό θανατηφόρο, τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!