16.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 12:43

Σε «έμφραγμα» οδηγείται ξανά το παγκόσμιο εμπόριο

Οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η Κίνα για να αντιμετωπίσει νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας έχει προκαλέσει νέα σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία έχει ήδη δεχτεί σημαντικό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι περιορισμοί από το Πεκίνο έχουν επηρεάσει ξανά μεταξύ άλλων τη λειτουργία στο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου στη Σαγκάη και έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα σε άλλες μεγάλες πόλεις με επεξεργασία πρώτων υλών και παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα μικρών και μεγάλων εταιρειών, από την Apple μέχρι την Tesla, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Ως κατασκευαστής ολοκληρωμένων προϊόντων, εξαρτημάτων αλλά και ως προμηθευτής πρώτων υλών, η Κίνα επηρεάζει σημαντικά τον εφοδιαστικό κύκλο από την Ευρώπη έως της ΗΠΑ και ακόμη πιο μακριά. Ιδιαίτερα στη Σαγκάη, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται υποχρεωτικά κλεισμένο στα σπίτια του για πάνω από ένα μήνα τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επανεκκινήσει την παραγωγή αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο λόγω των συνθηκών. Σημαντικό πρόβλημα έχουν εκτός από εγχώριες επιχειρήσεις και ξένες εταιρείες που έχουν εκεί θυγατρικές. Η εβδομάδα αυτή αναμένεται ότι θα είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας καλύτερης εικόνας για τις προκλήσεις, καθώς αναμένεται σειρά από στοιχεία που θα δείξουν το πώς κινείται το εμπόριο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ηδη υπάρχει ανησυχία για σημαντική μείωση των εξαγωγών από την Κίνα η οποία εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, δείχνουν προβλέψεις του Bloomberg. Στοιχεία αναμένεται επίσης να δείξουν την πολύ σημαντική πορεία της απασχόλησης στη χώρα, καθώς και την πορεία του πληθωρισμού.

Επίσης μείωση δείχνουν τα στοιχεία και στις εισαγωγές και την κατανάλωση καθώς οι κάτοικοι στη Σαγκάη βρίσκονται ουσιαστικά σε περιορισμό στα σπίτια τους με αποτέλεσμα η ζήτηση για προϊόντα να είναι μικρότερη.

Αντίθετα, σε άλλες χώρες όπου δεν υπάρχουν τόσοι νέοι περιορισμοί για την πανδημία, επιχειρείται ανάκαμψη στο μέτρο των συνθηκών. Στη Νότια Κορέα για παράδειγμα, που το Bloomberg τη χαρακτηρίζει ως βαρόμετρο της παγκόσμιας ζήτησης, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά με ταχείς ρυθμούς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Ακόμη κι έτσι όμως, οι εξαγωγές προϊόντων προς την Κίνα παρουσιάζουν υποχώρηση δείχνοντας ότι τα προβλήματα της τελευταίας οφείλονται κατά κύριο λόγο στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Πεκίνο λόγω πανδημίας, όπως αναφέρεται.

Στην αντεπίθεση το Πεκίνο

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομίας ώστε να επιτευχθεί για το 2022 ο στόχος του 5,5% για την ανάπτυξη. Το Πεκίνο πάντως δια μέσου του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ έχει κάνει λόγο για περίπλοκη και σοβαρή κατάσταση, όπως την ονόμασε στην απασχόληση. Επισήμως η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες στις περιφέρειες να δώσουν προτεραιότητα για τη λήψη μέτρων τα οποία στοχεύουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

«Η σταθεροποίηση των θεμάτων απασχόλησης (…)  αποτελεί βασικό στήριγμα για να λειτουργεί η οικονομία σε λογικό εύρος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να ξαναρχίσουν την παραγωγή λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας. Ηδη στην Κίνα το ποσοστό ανεργίας  ανέβηκε στο 5,8% τον Μάρτιο, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Οι κυβερνώντες στην Κίνα έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας και προειδοποίησαν μάλιστα να μη γίνονται προσπάθειες αμφισβήτησης της επιβολής περιοριστικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα δέχτηκε μεγάλο πλήγμα τον Απρίλιο επειδή έκλεισαν αναγκαστικά πολλές μονάδες παραγωγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!