Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να έρθει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νέο διαμορφωμένο κείμενο στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για το θέμα της ίδρυσης Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ώστε να οδηγηθεί σε αίσιο τέλος η μακρά διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου.
Μετά την ευρεία σύσκεψη της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, η Επιτροπή Νομικών εξέτασε σήμερα, Τετάρτη εκ νέου το θέμα, εστιάζοντας στον τρόπο διορισμού των ατόμων που θα απαρτίζουν την Αρχή και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αρχής με βάσης τις εξουσίες των ερευνητικών επιτροπών.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου είπε ότι θα συζητήσει με τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς επί των συγκεκριμένων σημείων, έτσι ώστε την επόμενη Τετάρτη να φέρει ένα νέο κείμενο που να συνθέτει τις απόψεις στο πλαίσιο της συνταγματικότητας.
Η Νομική Υπηρεσία αναφέρθηκε στη δυνατότητα της διεύρυνσης των εξουσιών της Αρχής να δέχεται μαρτυρίες από άτομα που γνωρίζουν μια υπόθεση, με στόχο τη διεύρυνση των ερευνητικών της εξουσιών. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο νόμος για την Αρχή θα τύχει εξέτασης και από το κλιμάκιο της GRECO για την Κύπρο και θα γίνουν ανάλογες συστάσεις.
Η Υπουργός ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε πως μπορεί να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι εξουσίες αυτές που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για να επιτελεί η Αρχή με καλύτερο τρόπο το έργο για το οποίο δημιουργείται. Η Αρχή διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση, θα έχει εξουσίες να ερευνά, ωστόσο οι ανακριτικές εξουσίες εμπίπτουν στον Γενικό Εισαγγελέα με βάση το Σύνταγμα.
Σημείωσε επίσης ότι θα κάνει το παν ώστε το σχετικό νομοσχέδιο όσο και άλλα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης να εγκριθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων για άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα, σημειώνοντας ότι έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και υπήρξε συναίνεση, ενώ με βάση όσα ακούστηκαν και σήμερα στην Επιτροπή Νομικών θα συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις για να στείλει τροποποιητικό κείμενο στη Βουλή που να συνθέτει τις απόψεις. Εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στο πλαίσιο τη συνταγματικότητας αλλά και προκειμένου να έχει η Αρχή τις εξουσίες να επιτελέσει το σημαντικό έργο της πάταξης της διαφθοράς.
Τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν για το ποια πρόσωπα θα πρέπει να απαρτίζουν το γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα προτείνει στην εκτελεστική εξουσία συγκεκριμένα άτομα προς διορισμό. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να έχει λόγο και η Βουλή. Ανάμεσα στους θεσμούς που πρότειναν μέλη της Επιτροπής ότι θα μπορούσαν να απαρτίζουν αυτό το γνωμοδοτικό όργανο είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Επίτροπος Διοικήσεως, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών ή ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι άρχισαν να βλέπουν φως στην άκρη της σήραγγας αναφορικά με τον τρόπο διορισμού των μελών και τις εξουσίες της Επιτροπής. Αναφορικά με τον διορισμό των μελών ανέφερε ότι η πρόταση προνοεί να ορίζεται ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα καταθέτει κατάλογο 15 ονομάτων στην Υπουργό. Η Υπουργός, είπε, θα έρχεται ακολούθως στη Βουλή για να την ενημερώνει και να συζητά μαζί με την Βουλή και ακολούθως η Υπουργός μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου θα προχωρεί στο διορισμό. Τα πράγματα, όπως είπε, πρέπει να είναι και να φαίνονται ξεκάθαρα, για να διασφαλιστεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας η ανεξαρτησία των προσώπων αυτών. Είπε επίσης ότι καταλήγουν σε ένα ισχυρό νομοθέτημα το οποίο οφείλουν να υπερασπιστούν.
Ο Βουλευτής της ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν στερείται νομοθεσιών για την πάταξη της διαφθοράς, ωστόσο αυτό που επιβάλλεται είναι τα δημόσια πρόσωπα να υπηρετούν τις θέσεις τους για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την τσέπη τους. Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Αρχή θα πρέπει «να έχει δόντια», εξέφρασε ικανοποίηση που η Κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με την απαίτηση του κόμματος να έχει ρόλο η Βουλή και η κοινωνία των πολιτών για τους διορισμούς και να έχει αρμοδιότητες που να της επιτρέπουν να επιτελεί την αποστολή της με βάση των περί Ερευνητικών Επιτροπών νόμο. Πρόσθεσε ότι πολλές από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ υιοθετούνται. Είπε επίσης ότι υπάρχει ανοικτή συζήτηση για απόδοση και ανακριτικών αρμοδιοτήτων στην Αρχή, με βάση εισήγηση του δικηγορικού συλλόγου, την οποία όπως είπε είναι έτοιμοι να συζητήσουν, ωστόσο όπως είπε προκύπτουν κάποια συνταγματικά ζητήματα.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την ικανοποίησή της που γίνεται αποδεκτή η επίμονη θέση του ΔΗΚΟ αναφορικά με το διορισμό των μελών της Αρχής, ώστε να δημιουργείται μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Είπε επίσης ότι επιμένουν στην πρόταση τους για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε το Κοινοβούλιο να έχει ρόλο λόγο και άποψη για τον διορισμό των μελών της Αρχής.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιορίζει τον ανακριτικό ρόλο της υπό σύσταση Αρχής και γίνεται έντονη συζήτηση κατά πόσο πέρα από την συζήτηση και καταγραφή παραπόνου ή καταγγελίας θα μπορεί να προχωρεί σε κάτι επιπρόσθετο. Πρόσθεσε ότι θέση τους είναι ότι θα πρέπει τουλάχιστον να έχει ερευνητικές εξουσίες. Αναφορικά με το γνωμοδοτικό όργανο για διορισμό των μελών της Αρχής είπε ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ είπε ότι ο ίδιος πρότεινε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και την Επίτροπο Διοικήσεως.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η όλη διαδικασία για την Αρχή θα έχει πολύ σύντομα αίσιο τέλος, αφού έχουν δοθεί ικανές αρμοδιότητες στην Αρχή να προχωρήσει σε έρευνες και πρόληψη, ενώ εξαρτάται από τον καθένας μας, όπως είπε, κατά πόσο θα επιτύχει ο θεσμός.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι χαιρέτισε την πραγματική πολιτική βούληση που υπάρχει για πάταξη και την πρωτοβουλία της Υπουργού για διαβούλευση για τον ανεξάρτητο τρόπο διορισμού των μελών της Αρχής ενώ είπε ότι παράλληλα πρέπει να έχει ουσιαστικές ερευνητικές αρμοδιότητες. Εξέφρασε την ελπίδα στην ερχόμενη συνεδρία της Επιτροπής να έχουν ενώπιον τους τελικό κείμενο για ψήφιση στην Ολομέλεια.