Με στόχο τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αλλά και την αναβάθμιση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ξεκίνησε την Τετάρτη τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων που αφορούν την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, στην παρουσία και της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου.
Μιλώντας μετά την παρουσία της στην Επιτροπή η κ. Δράκου χαρακτήρισε τα δύο νομοσχέδια ως πολύ σημαντικά, αφού αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και της δικαιοσύνης.
Η ψήφιση των νομοσχεδίων, όπως ανέφερε, θα συμβάλει στην επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων, αφού όπως είπε υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση σε θέματα αστικής δικαιοδοσίας. Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα συμβάλει στον στόχο της εξειδίκευσης αφού θα ασχολείται αποκλειστικά με σημαντικές εμπορικές διαφορές και για όλα τα θέματα και υποθέσεις που που αφορούν το Ναυτοδικείο και σίγουρα, όπως είπε, θα συμβάλει στην προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων, κάτι που απαιτούν οι οικονομικοί παράγοντες που επιλέγουν την Κύπρο ως οικονομικό κέντρο υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
Παράλληλα, η κ. Δράκου είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οικονομικός κόσμος και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι υποστηρίζουν τα νομοσχέδια, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να ακούσει επιμέρους εισηγήσεις που σίγουρα θα υπάρξουν. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν σύντομα στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Εξηγώντας τα νομοσχέδια είπε ότι με αυτά δημιουργούνται δύο βασικά τμήματα, το εμπορικό το οποίο θα εκδικάζει υποθέσεις σοβαρών οικονομικών διαφορών άνω των δύο εκατομμυρίων, ενώ το ναυτοδικείο θα ασχολείται με όλες τις υποθέσεις που το αφορούν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δικαιοδοσία άλλων δικαστηρίων. Πρόσθεσε ότι η ίδρυση το δικαστηρίου θεωρείται καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία.
«Όταν ένας επενδυτής έρχεται στην Κύπρο, αν δεν γνωρίζει ότι υπάρχει εξειδίκευση, ότι θα υπάρχει ταχεία εκδίκαση της διαφοράς του, αν δεν γνωρίζει ότι μπορεί να έχει ποιότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων, δεν επιλέγει την Κύπρο ως οικονομικό κέντρο», ανέφερε.
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι έντονη και διάχυτη η επιθυμία για εισαγωγή και της αγγλικής γλώσσας, εφόσον θα πρόκειται για ένα διεθνές δικαστήριο και είναι σημαντικό οι διάδικοι να αντιλαμβάνονται τη διαδικασία του δικαστηρίου.
Το Υπουργείο, είπε η κ. Δράκου, προσεγγίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σε περίπτωση που συμφωνηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος που προνοεί ότι οι δύο επίσημες γλώσσες των δικαστηρίων είναι τα ελληνικά και τα τούρκικά.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που αν και εφόσον οδηγηθεί προς ψήφιση θα αποτελέσει ένα βασικό στοιχείο αναφοράς στη μεταρρύθμιση της δικαστηριακής εξουσίας στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι με την εξειδικευμένη αυτή μεταρρυθμιστική πράξη θα υπάρξει τάχιστη εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων από την μια πλευρά και θα επεκταθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου σε σχέση με ποιοτικές επενδύσεις που πρέπει να έρθουν. Είπε επίσης ότι τα νομοσχέδια εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι ζήτησαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να στείλουν την επόμενη εβδομάδα απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν οι Βουλευτές και ότι προγραμματίζει να ξεκινήσει την κατ’ άρθρο συζήτηση σε δύο εβδομάδες, ώστε πριν από τα Χριστούγεννα να οδηγηθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.
Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο δίνει την ελπίδα ότι πράγματι υπάρχει κράτος δικαίου στην Κύπρο και ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα λαμβάνονται το συντομότερο δυνατό.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι στην Επιτροπή έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα και προβληματισμούς προς το Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και προς το Ανώτατο Δικαστήριο και θα αναμένουν τις απαντήσεις για να μπορέσουν να τοποθετηθούν.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι τα νομοσχέδια αυτά είναι στο πλαίσιο της στήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης και στοχεύουν στη γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων. Σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται κέντρο παροχής υπηρεσιών και αν τελικά ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού υποθέσεις από το εξωτερικό και όχι μόνο θα μπορούν να εκδικαστούν στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι στην κατ΄ άρθρο συζήτηση θα δουν ζητήματα που αφορούν την καθ’ ύλην αρμοδιότητα αυτών των δικαστηρίων, δηλαδή αν θα αυξήσουν ή θα περιορίσουν τις αρμοδιότητες τους, θέματα ιδιωτικού και διεθνούς δικαίου που προκύπτουν και άλλες διατάξεις που επιβάλλονται ώστε να προσαρμοστεί στο δικαιικό σύστημα της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα τα τρία νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης να τεθούν επιτέλους ενώπιον της Ολομέλειας για ψηφοφορία αφού όπως είπε δικαιοσύνη που καθυστερεί δεν είναι δικαιοσύνη.
Πρόσθεσε ότι ειδικά το Εμπορικό Δικαστήριο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ωστόσο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έθεσε κάποιες προϋποθέσεις όπως το θέμα της γλώσσας. Το Εμπορικό Δικαστήριο ανέφερε θα πετύχει εφόσον η αγγλική γλώσσα προσφέρεται ως επιλογή σε διαδίκους. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και αν χρειαστεί να προσαρμοστεί και το Σύνταγμα στις συνθήκες του 21ου αιώνα. Ανέφερε ακόμα ότι το Ναυτοδικείο είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό δικαστήριο και ότι με τη θέσπισή του η Κύπρος θα καταστεί κέντρο επίλυσης ναυτιλιακών διαφορών.
Παράταση για εγκλωβισμένους αγοραστές
————————————————————
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης κατέθεσε πρόταση νόμου για επέκταση του δικαιώματος κατάθεσης πωλητήριου εγγράφου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων.
Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι αυτή επέκταση αφορά τους λεγόμενους εγκλωβισμένους αγοραστές για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μην χάνουν τις περιουσίες τους επειδή ο πωλητής οφείλει οποιαδήποτε ποσά είτε σε τράπεζες είτε σε άλλους πιστωτές, παρά παρά το γεγονός ότι ο αγοραστής έχει εξοφλήσει το τίμημα αγοράς/πώλησης. Πρόσθεσε ότι θα δουν και αυτή την πρόταση νόμου και θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ωστόσο την βλέπουν θετικά αφού είναι η τρίτη φορά που δίνεται αυτή η παράταση και στόχο έχει να μην αδικηθεί κανείς.
Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρόταση που στηρίζεται στη βασική νομοθεσία που ψήφισαν πριν από μερικά χρόνια, ενώ όπως ανέφερε και στο παρελθόν είχε δοθεί παράταση με στόχο άνθρωποι Κύπριοι ή μη που δεν έχουν καταθέσει το συμβόλαιό τους για να κατοχυρωθούν με βάση το νόμο περί ειδικής εκτέλεση να έχουν αυτό το δικαίωμα μέσα στις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί.