Η Βουλγαρία θα είναι επίτιμη προσκεκλημένη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί στις 9 – 17 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της χώρας Μπογκτάν Μπογκτάνοφ σε συνέντευξή του στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA), χαρακτηρίζοντας την συμμετοχή της χώρας στην έκθεση ως εξαιρετικά σημαντική.
Ο κ. Μπογκτάνοφ είπε πως είναι σημαντικό η Βουλγαρία να δείξει στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στη νοτιοδυτική Ευρώπη ένα νέο τεχνολογικό πρόσωπο που απευθύνεται σε εταιρείες και έργα που σχετίζονται με υψηλές τεχνολογίες, την τεχνολογία της πληροφορικής και τομείς που αποτελούν προτεραιότητες περιφερειακής σημασίας όπως οι μεταφορές, η υλικοτεχνική στήριξη και η Ενέργεια.
Ανέφερε εξάλλου πως δυο σημαντικά έργα περιφερειακής σηαμσία θα ανακοινωθούν κατ’ αποκλειστικότητα την πρώτη ημέρα της έκθεσης. Το ένα έργο είναι εξ ολοκλήρου βουλγάρικο και το άλλο σε συνεταιρισμό με μια ελληνική εταιρεία, και πάλι ένα καινοτόμο έργο που ξεκινά την κύριά του δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως η συμμετοχή της Βουλγαρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά σημαντική υπό το φως του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας. Το 2022 το διμερές εμπόριό τους ανήλθε σε σχεδόν 6 δις ευρώ και υπήρξε αύξηση και στις εισαγωγές και στις εξαγωγές.
Επίσης η συμμετοχή στην έκθεση εκπροσώπων διαφόρων εταιρειών και χωρών, για παράδειγμα της Νοτίου Κορέας και των ΗΑΕ, αποτελεί μια εξαίσια ευκαιρία για τις βουλγαρικές επιχειρήσεις να έχουν επαφή με πιθανούς πελάτες και εταίρους σε διεθνές επίπεδο.
Γύρω στις 60 βουλγάρικες εταιρείες από τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της τεχνολογίας της πληροφορικής, των κατασκευών και των υποδομών, της επισιτιστικής βιομηχανίας, των μεταφορών και της κατασκευής μηχανημάτων θα συμμετέχουν την έκθεση που θα έχει έκταση 2.500 τ.μ.
Θα υπάρχει εθνικό περίπτερο με αντιπροσώπους Βουλγαρικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένων του InvestBulgaria, της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, και της Εθνικής Εταιρείας Βιομηχανικών Ζωνών. Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση με εκπροσώπους του INSAIT και της Ακαδημίας Telerik.
Θα πραγματοποιηθεί εξάλλου επιχειρηματικό φόρουμ στο περιθώριο της έκθεσης με ξεχωριστά πάνελς με επικεφαλής Υπουργούς της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Μπογκντάνοφ.
Στόχος του φόρουμ είναι η συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο έργων στρατηγικής σημασίας για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα καθώς και να υπάξει επαφή μεταξύ εταιρειών που μπορεί να είναι εταίροι σε αυτά τα σχέδια.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, οι τομείς με τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας είναι οι μεταφορές και οι υποδομές.
Έφερε ως παράδειγμα τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και την πιθανή κατασκευή ενός τερματικού LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για τον οποίον ενδιαφέρεται επίσης η Βουλγαρία.
Στο επιχειρηματικό φόρουμ θα δοθεί έμφαση σε έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κατασκευή διαφόρων μονάδων, αυτοκινητοβιομηχανία, η κατασκευή μηχανών,οι κατασκευές και η Ενέργεια.
“Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους βλέπουμε τις καλύτερες δυνατότητες για εφαρμογές τα επόμενα χρόνια”, είπε ο κ. Μπογκντάνοφ στο BTA.