Δύο αναθεωρημένα νομοσχέδια αναμένεται να καταθέσει η Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών σε σχέση με την ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου, με βάση παρατηρήσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν από Βουλευτές.
Όπως ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, στο νομοσχέδιο για το εμπορικό δικαστήριο θα υπάρχει διατύπωση με νομική σαφήνεια ότι δεν περιλαμβάνονται στις υποθέσεις που θα εξετάζει το δικαστήριο τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά θέματα. Τα θέματα αυτά είχαν περιληφθεί, όπως εξήγησε στο πρώτο νομοσχέδιο, ωστόσο το ίδιο το εμπορικό δικαστήριο ζήτησε να εξαιρεθούν γιατί θα δημιουργούσε καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης των σοβαρών εμπορικών υποθέσεων και αφαιρέθηκε. Με την αλλαγή όπως είπε, το θέμα της εξαίρεσης διασαφηνίζεται.
Η Υπουργός ανέφερε επίσης ότι θα προστεθούν στα προσόντα των δικαστών η πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής όσο και της αγγλικής γλώσσας, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση να υπάρχει η αγγλική γλώσσα στα δικαστήρια αυτά. Πρόσθεσε ότι η αγγλική γλώσσα δεν θα καλύπτει μόνο πρωτοδίκως τα δύο δικαστήρια, αλλά θα ισχύει μέχρι να τελεσφορήσει μια απόφαση.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η Επιτροπή έφτασε σε συγκεκριμένες τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα δύο δικαστήρια και αναμένουν το αναθεωρημένο κείμενο από το Υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να προχωρήσουν στην ψήφισή του.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης σημείωσε ότι αναμένει να ενταχθούν στα νομοσχέδια δύο θέσεις, με βασικότερη την εξαίρεση των χρηματοπιστωτικών διαφορών από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, ώστε να μην εκμεταλλευτούν οι τράπεζες τη νέα συντομότερη διαδικασία που δεν έχει τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν τα επαρχιακά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ελληνική γλώσσα, αναφέροντας ότι κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα μέσω της τροποποίησης του συντάγματος που επιχειρείται από την κυβέρνηση για να λειτουργήσει το εμποροδικείο. Είπε ότι φέρει έντονη ένσταση αφού δεν μπορεί να δικάζεται ο πολίτης σε γλώσσα ξένη από τη γλώσσα του. Χαρακτήρισε κάτι τέτοιο απαράδεκτο αναφέροντας ότι αν ζούσε ο Άγγλος Κυβερνήτης Στορς που ήθελε τη δεκαετία του 1930 να καταργήσει την ελληνική γλώσσα στην Κύπρο θα ήταν πολύ ευτυχισμένος.