38.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 13:08

Κέντρο πληροφόρησης και στήριξης για εμπόριο μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δημιουργεί η ΕΕ

Τη δημιουργία κέντρου πληροφόρησης και στήριξης για κυπριακές επιχειρήσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο νόμιμο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής, σε συντονισμό με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (TCCC) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα αποτελεί ένα κέντρο ενιαίας εξυπηρέτησης (one stop shop) από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση ή και τεχνική στήριξη για εμπορικές συναλλαγές διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται τον Οκτώβριο του 2023 με το άνοιγμα ειδικού γραφείου, για τη δημιουργία του οποίου αναμένεται διαδικασία προσφορών το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, το one stop shop θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εξατομικευμένη στήριξη μέσω προσωπικής επαφής, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά για τήρηση των απαιτούμενων κανονισμών για το κάθε προϊόν, ενώ θα διευκολύνει και την επαφή και «αντιστοίχιση» πωλητών και αγοραστών.

Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στα ελληνικά και τα τουρκιά, η οποία θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος πληροφόρησης, σημείο αναφοράς και τεκμηρίωσης, με αντικείμενο στη στήριξη σε επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής που φιλοδοξούν να αυξήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Το ζητούμενο από αυτή την πρωτοβουλία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι «η διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου προϊόντων που συμμορφώνονται με όλους τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της νήσου».

Σε δήλωσή του ο Κιάρταν Μπγιόρνσον, αναπληρωτής διευθυντής και προϊστάμενος της μονάδας για Στήριξη της Επίλυσης του Κυπριακού στη Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν για τις Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις (DG REFORM), ανέφερε πως η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΕΕ μαζί με τα δύο επιμελητήρια για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής συνεργασίας στην Κύπρο, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας και από τις δύο πλευρές.

«Με την παροχή προσβάσιμης και εξατομικευμένης στήριξης στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της ΕΕ, συμβάλλουμε στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και προετοιμάζουμε το έδαφος για την επανένωση του νησιού, που είναι και ο απώτερος στόχος μας», τόνισε ο κ. Μπγιόρνσον.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, και παρέχει στήριξη σε τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις ώστε τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με όσα απαιτούνται για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, προστίθεται, δεν φέρνει μόνο οικονομικά οφέλη για τις δύο κοινότητες, αλλά και συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών σχέσεων.

Το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής ρυθμίζεται μέσω του κανονισμού 866/2004 του Συμβουλίου («Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής»). Η αξία του εμπορίου από τις μη ελεγχόμενες στις ελεγχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (από την τ/κ κοινότητα προς την ε/κ κοινότητα) έφτασε στα υψηλότερα της επίπεδα το 2022, φτάνοντας στα 14.647.241 ευρώ, και σημειώνοντας αύξηση κατά 138% σε σχέση με το 2021 (6.151.022 ευρώ). Ωστόσο η ετήσια αξία των εμπορικών συναλλαγών παραμένει σχετικά χαμηλή και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σύμφωνα με την Κομισιόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αρχή κατά της Διαφθοράς: Απέρριψε ανώνυμη καταγγελία κατά της Γιαννάκη

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς απέρριψε ανώνυμη καταγγελία που κατατέθηκε ενώπιον της, κατά της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη. Οι καταγγελίες έκαναν...

Μεταναστευτικό: Στους 254 οι διαμένοντες στο κέντρο Πουρνάρα από τους 3145 το 2022

Μειώθηκαν αισθητά οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών μετά και τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση. Ενδεικτικός είναι αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα. Πιο...

Ένταση στα κατεχόμενα, εργαζόμενοι θέλουν να κόψουν το ρεύμα στο παράνομο αεροδρόμιο

Στα χεριά πιάστηκαν πριν απο λίγο συντεχνιακοί της El Sen, συντεχνίας των υπαλλήλων στην «αρχή ηλεκτρισμού» με «αστυνομικούς» που τους εμπόδισαν να μπουν στο...

ΥΠΑΝ: Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών

Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρωτίστως είναι...

Στεφανιαία νόσος: Πότε βάζουμε στεντ, πότε κάνουμε μπαλονάκι και πότε χειρουργείο;

Μιχάλης Δημοσθένους*  Κάθε χρόνο περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν μια καρδιακή νόσο. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με στεφανιαία...

Τρίτοι πίσω από τον Φάρατζ για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση οι Συντηρητικοί

Για πρώτη φορά δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου δείχνει το Συντηρητικό Κόμμα να υποχωρεί στην τρίτη θέση, πίσω από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!