17 C
Nicosia
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 | 19:59

Γρήγορη ανάκαμψη εμπορίου προβλέπει η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα σε έρευνα της DP World

Την αισιοδοξία της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για γρήγορη ανάκαμψη του εμπορίου καταγράφει έρευνα, που διενήργησε το Intelligence Unit του περιοδικού Economist, μετά από πρωτοβουλία του Ομίλου DP World.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διαχειριστή του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων του λιμανιού Λεμεσού, DP World Limassol, στην έρευνα συμμετείχαν 800 ανώτατα στελέχη εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το 70% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι το εμπόριο θα επανέλθει σε επίπεδα προ-πανδημίας πιο γρήγορα σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2008, όταν χρειάστηκαν δύο χρόνια και δύο μήνες. Επίσης, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αναμένει μάλιστα πως το εμπόριο θα επανέλθει σε διάστημα ενός έτους.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν επίσης, ότι η πανδημία οδήγησε σε μόνιμες αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα, το 83% των υψηλόβαθμων στελεχών που έλαβαν μέρος, ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επανασχεδιασμού των αλυσίδων εφοδιασμού των εταιρειών τους. Μεταξύ άλλων, προχωρούν σε αλλαγές σχετικά με τους προμηθευτές, τους παρόχους υπηρεσιών, ακόμη και στις τοποθεσίες των μονάδων παραγωγής τους ή τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην αρχή της πανδημίας, οι διακοπές στην παραγωγή αγαθών ανέδειξαν την ανάγκη για διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων καθώς πολλές επιχειρήσεις στηρίζονταν αποκλειστικά σε μια τοποθεσία, ενώ αδυναμίες εντοπίστηκαν και σε ζητήματα διαφάνειας κατά τη διακίνηση φορτίων. Υποδεικνύεται δε ότι, πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονταν σε καθεστώς κάποιας μορφής lockdown, οι διεθνείς μετακινήσεις σχεδόν σταμάτησαν εντελώς ενώ οι απρόσμενες αλλαγές που σημειώθηκαν γύρω από την προσφορά και ζήτηση βασικών αγαθών αποσταθεροποίησαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, 42% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τα διεθνή έσοδα των επιχειρήσεων τους αυξήθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2020, ενώ το 19% ότι δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου σε σύγκριση με το 2019. Σε μία περίοδο, που ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, μόνο η Κίνα παρουσιάζει ανάπτυξη, τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Επιπρόσθετα, η έρευνα κατέδειξε πως, μόνο το 8% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα χρειαστούν πέραν των πέντε χρόνων για την επιστροφή σε επίπεδα προ-πανδημίας, ενώ λιγότερο από 2% δηλώνει ότι δεν θα επανακάμψει ποτέ.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους επενδύουν περίπου το 1/3 των εσόδων τους από το πρώτο εξάμηνο του 2020 για να επανασχεδιάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Το 1/5 ανέφερε πως θα διαθέσει περισσότερο από το 50% των εσόδων.

Εξάλλου, 65% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η διαδικασία του επανασχεδιασμού θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους , «ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλυσίδα εφοδιασμού είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, μακροχρόνιων επενδύσεων, οικοδόμησης σχέσεων, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης».

Σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της DP World, Sultan Ahmed Bin Sulayem, ανέφερε πως «η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επικοινωνεί καθώς και το πως οι εταιρείες δραστηριοποιούνται».

«Οι περίοδοι κρίσεων έχουν κατά καιρούς λειτουργήσει ως μοχλός ώθησης για καινοτομία» εξήγησε ο κ. Bin Sulayem, προσθέτοντας πως «οι επιπτώσεις της πανδημίας επιτάχυναν τον μετασχηματισμό στις αλυσίδες εφοδιασμού, παροτρύνοντας τις εταιρείες να προσαρμοστούν ώστε να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς εμπορίου».

Είπε, ακόμη, ότι η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή την πρόκληση και, δρώντας αποφασιστικά, προχώρησε στην υλοποίηση δράσεων με στόχο να καταστήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ισχυρές και ευέλικτες.

Από τις αλλαγές αυτές, συμπλήρωσε, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Αθήνα ο Νουρής για διήμερη επίσκεψη εργασίας για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα...

Στους 50 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Αυξήθηκαν στους 50 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα, Κυριακή, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Από τους 50 ασθενείς,...

Νταβούτογλου : Όποιος θελήσει να στριμώξει την Τουρκία στην Αττάλεια θα αντιδράσουμε

«Όποιος σκεφθεί πως θα μπορέσει να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, τότε να ξέρει πως θα αντιδράσουμε έντονα» απειλεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του...

Μιανμάρ: Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους παρά την αιματηρή καταστολή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους σήμερα Κυριακή για να διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης...

Στην Ρόδο για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου η Κ. Σακελλαροπούλου

Με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου για...

Αυστρία: Στο 6,6% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020

Μέσα στο 2020, τη χρονιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά κάτι λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και, σύμφωνα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!