Το deal μεταξύ Demetra Holdings και Eurobank για πώληση των μετοχών που κατέχει η πρώτη στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας (21,33%) στη δεύτερη, σφράγισν οι μέτοχοι της Demetra σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (9/1).
Μάλιστα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Demetra, το ειδικό ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τους μετόχους που παρέστησαν στην έκτακτη γενική συνέλευση.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για απόκτηση άλλων 88.064.705 μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank, που αντιστοιχεί στο 21,33% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.
Σημειώνεται πως, σήμερα η Eurobank κατέχει το 55,962% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.
Η ανακοίνωση της Demetra
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο ΧΑΚ, κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση παρευρέθηκαν επτά μέτοχοι αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, οι οποίοι κατέχουν 77.116.064 συνήθεις μετοχές, αντιπροσωπεύοντας το 38,56% του συνολικού εκδοθέντος και πληρωθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Demetra.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση, προστίθεται, οι μέτοχοι ενέκριναν ομόφωνα τα ακόλουθα ειδικά ψηφίσματα:
- Όπως εγκριθεί και εγκρίνεται η διάθεση από μέρους της Εταιρείας των μετοχών που η Εταιρεία κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ήτοι 88.064.705 μετοχών, με την πώληση των εν λόγω μετοχών στην εταιρεία Τράπεζα Eurobank Α.Ε, έναντι χρηματικής αντιπαροχής ύψους 4,843 ανά μετοχή.
- Όπως το Καταστατικό της Εταιρείας τροποποιηθεί και τροποποιείται με την ένθεση αμέσως μετά τον κανονισμό 139, του νέου κανονισμού 1394 ως εξής: «1394. Σε περίπτωση που μέρισμα ή άλλο ποσό καταστεί πληρωτέο σε σχέση με μετοχές και ο δικαιούχος της διανομής δεν το διεκδικήσει, εξαργυρώσει ή εισπράξει εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) ετών από την ημερομηνία κατά την οποία αυτό κατέστη πληρωτέο, τότε με την πάροδο της εν λόγω περιόδου θα ισχύουν τα ακόλουθα:
(α) ο δικαιούχος τέτοιας διανομής παύει αυτοδικαίως να έχει δικαίωμα επί του εν λόγω μερίσματος ή άλλου ποσού,
(β) το εν λόγω μέρισμα ή άλλο ποσό παύει αυτοδικαίως να αποτελεί υποχρέωση της Εταιρείας προς τον δικαιούχο, και
(γ) το εν λόγω μέρισμα ή άλλο ποσό δύναται να επενδυθεί ή άλλως πως χρησιμοποιηθεί από τους διευθυντές ως ήθελαν κρίνουν σκόπιμο, κατά την απόλυτη κρίση τους, προς όφελος της Εταιρείας.
Νοείται ότι οποιαδήποτε, πληρωμή ή κατάθεση οποιουδήποτε τέτοιου μερίσματος ή ποσού σε ξεχωριστό λογαριασμό δεν καθιστά την Εταιρεία εμπιστευματοδόχο σε σχέση με αυτό