Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την επιβολή δασμών της Κυβέρνησης Τραμπ και τις επιδράσεις που αυτή θα έχει στην οικονομία, εκτιμά σε έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Ο οίκος σημειώνει ότι, αν και η επιβολή δασμών από την Κυβέρνηση Τραμπ δεν αποτελούσε έκπληξη, η ταχύτητα, το μέγεθος και η ευρύτητα που εφαρμόστηκαν έχουν προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.
Αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώσει αντίμετρα, τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εμπορικές εντάσεις και να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι επιπτώσεις των δασμών αναμένεται αναπόφευκτα να επηρεάσουν και την ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά στους τομείς και τις χώρες που εξαρτώνται οικονομικά από τις εξαγωγικές βιομηχανίες που στοχοποιούνται.
Οι εντάσεις γύρω από τους δασμούς έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις τιμές των ομολόγων υψηλής απόδοσης, ενώ έχουν περιορίσει και τους όγκους συναλλαγών, σημειώνει ο DBRS, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί τις απώλειες των αμερικανικών. “Ωστόσο, παραμένει σημαντικός ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης, εάν τα κράτη δεν καταφέρουν να επαναδιαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες ή ξεκινήσουν την εφαρμογή ανταποδοτικών δασμών”, αναφέρει.
Κίνδυνοι για πληθωρισμό
Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η μείωση των διμερών εμπορικών ελλειμμάτων αναμένεται να συνοδευτεί από σημαντικό οικονομικό κόστος για τους καταναλωτές των ΗΠΑ. Επομένως, για το άμεσο μέλλον μέσα στο 2025, είναι πιθανό να παρατηρηθεί επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλα αυτά, αναφέρει ότι οι προοπτικές αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την ευρωπαϊκή αγορά δομημένης χρηματοδότησης παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές, χάρη στην καλή απόδοση μέχρι σήμερα και στην προστασία που προσφέρει η απομόχλευση και η αποπληρωμή των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού τους.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί ότι αν οι επιπτώσεις ενταθούν ή παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή αν οι χώρες εφαρμόσουν δικούς τους ανταποδοτικούς δασμούς, τότε το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θα οδηγήσει αναμφίβολα σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, πίεση στις επιχειρήσεις και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την πιστωτική αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη μεγαλύτερη εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, και οι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.
Επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οίκος σημειώνει ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε άλλες περιοχές του κόσμου θα μπορούσε να εντείνει τον ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς οι τρίτες χώρες ενδέχεται να στραφούν προς την ευρωπαϊκή αγορά για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Επιπλέον, δεν αποκλείονται διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες για πολλές επιχειρήσεις της ΕΕ, γεγονός που θα δυσκολέψει την απόκτηση βασικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
Σύμφωνα με τον Morningstar DBRS, το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ανέρχεται σε 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, επομένως ο αντίκτυπος ενδεχόμενων αμερικανικών δασμών στο κόστος εισροών και στις εμπορικές ροές θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να επιδεινώσει τα ποσοστά χρεοκοπίας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος θα διαφέρει ανάλογα με τις χώρες και τις επιχειρήσεις και ανάλογα με τις εμπορικές εξαρτήσεις των διάφορων ευρωπαϊκών οικονομιών.
Από την άλλη, αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις των δασμών θα είναι πιο έντονες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), λόγω της περιορισμένης ικανότητάς τους να καθορίζουν τιμές. Επιπλέον, οι ΜμΕ είναι πιο ευάλωτες σε υψηλά και παρατεταμένα επιτόκια λόγω της κυριαρχίας του χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια τους. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, θα υπάρξει έντονη αρνητική επίδραση στις ΜμΕ με ασθενέστερα πιστωτικά προφίλ, αναφέρει ο οίκος.
Αύξηση ΜΕΧ
Η μέση αναλογία μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) φαίνεται να αυξάνεται με αργούς ρυθμούς, σημειώνει ο DBRS, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2025. “Ωστόσο, οι δασμοί της Κυβέρνησης Τραμπ τίθενται σε εφαρμογή άμεσα, χωρίς περίοδο χάριτος. Κατά τη γνώμη μας, η βιασύνη στην εφαρμογή των δασμών θα έχει πιθανότατα αρνητική επίδραση στο ποσοστό ΜΕΧ στην Ευρώπη, αλλά όσο αυτές παραμένουν χαμηλές σε απόλυτους όρους, δεν αναμένουμε σημαντική αύξηση των νέων ΜΕΧ σε συνολική βάση”, προσθέτει.
Ωστόσο, η ομάδα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων του DBRS πιστεύει ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη διαθέτουν επαρκή “μαξιλαράκι” για να απορροφήσουν τη μέτρια μεταβλητότητα, που προκύπτει από αυτούς τους κινδύνους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα σημαντικής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή υψηλότερων προβλέψεων για τις τράπεζες με μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιομηχανίες ή γεωγραφικές περιοχές που πλήττονται από τους δασμούς.
“Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες της ΕΕ είναι καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν το απαιτητικό περιβάλλον, διαθέτοντας ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, βελτιωμένους ισολογισμούς, προβλέψεις και συσσωρευμένη ισχυρή κεφαλαιακή θέση”, σημειώνει.