7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:37

Moody’s: Αναβάθμισε την Ελληνική σε Ba3 από Β1

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba3 από Β1.

Συγχρόνως, αναβάθμισε τις ανώτερες ακάλυπτες, νεότερες ανώτερες μη ασφαλείς και δευτερεύουσες αξιολογήσεις προγραμμάτων MTN σε (P)B3 από (P)Caa1, τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο αντισυμβαλλομένων αξιολογήσεων (CRR) σε Ba2 από Ba3, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) σε Ba2(cr) από Ba3(cr) και η Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) και η Προσαρμοσμένη BCA σε b2 από b3. Επίσης, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των καταθέσεων της τράπεζας είναι θετικές.

Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελληνικής Τράπεζας σύμφωνα με τους Moody’s αντανακλά τη σημαντική βελτίωση της τράπεζας της ποιότητας του ενεργητικού μετά τη συμφωνία της να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο
αξίας 720 εκατ. ευρώ σε οντότητα που διαχειρίζεται και συμβουλεύεται η Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO). Ο Moody’s αναμένει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί, γεγονός που θα μειώσει το απόθεμα NPEs της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Moody’s, όλες οι αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η Ελληνική Τράπεζα καταφέρει να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού της και να ενισχύσει την κερδοφορία της, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερές μετρήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Οι βαθμολογίες θα μπορούσαν επίσης να αναβαθμιστούν εάν ο Moody’s καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα αφήσει καμία μόνιμη ζημιά στην κυπριακή οικονομία.

Δεδομένης της θετικής προοπτικής, ο Οίκος τονίζει ότι, είναι απίθανο να υπάρξει υποβάθμιση στις αξιολογήσεις της τράπεζας τους επόμενους 12-18 μήνες. Οι θετικές προοπτικές θα μπορούσαν να επανέλθουν σε σταθερές εάν η Moody’s αναμένει ότι η τράπεζα θα αντιμετωπίσει μια σημαντική εξασθένηση του κεφαλαίου και του συνολικού προφίλ φερεγγυότητας, πιθανώς ως συνέπεια της παρατεταμένης οικονομικής αναστάτωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!