Η αναστολή δόσεων για τα δάνεια ενδέχεται να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για τις τράπεζες στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπου η νοοτροπία πληρωμών είναι ασθενέστερη από ό,τι αλλού στη νότια Ευρώπη, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Σε έκθεσή του αναφέρει ότι ενώ τα μορατόριουμ παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στους δανειολήπτες, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο εξασθένισης μιας ήδη αδύναμης νοοτροπίας πληρωμών, εις βάρος της μελλοντικής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης χρησιμοποιούν περισσότερο τα μορατόριουμ δανείων σε σχέση με τράπεζες αλλού στην Ευρώπη.
Τονίζεται ότι τα μορατόριουμ δανείων ενέχουν μικρότερο κίνδυνο για τις τράπεζες όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συστήματα εγγύησης κρατικών δανείων.
Η Ιταλία και η Ισπανία χρησιμοποιούν τόσο μορατόριουμ δανείων όσο και συστήματα εγγύησης κρατικών δανείων, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Τα μορατόριουμ δανείων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.
Σημειώνεται ότι η παρουσία κρατικών εγγυήσεων στην Ιταλία και την Ισπανία προς συμπλήρωμα του μορατόριουμ θα βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους των δανειοληπτών σε αυτές τις χώρες, τουλάχιστον το 2020-2021.
Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μόνες χώρες στη νότια Ευρώπη που χρησιμοποιούν συνδυασμό μορατόριουμ και σημαντικών ποσών δανεισμού με εγγύηση. Αλλού στην περιοχή, όπου το ένα από τα δύο συστήματα ισχύει σε μεγάλο βαθμό, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών ενδέχεται να κινδυνεύει περισσότερο μετά την πανδημία.
Αναφέρεται ότι οι μακροχρόνιες περίοδοι χάριτος για τα κρατικά εγγυημένα δάνεια, σε συνδυασμό με τα μορατόριουμ, δίνουν στους δανειολήπτες περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από την κρίση και να περιορίσουν τις προβλέψεις που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για το μη εγγυημένο τμήμα των δανείων.
Παρόλα αυτά, ο κρατικός δανεισμός αυξάνει το συνολικό χρέος, το οποίο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων, εάν ορισμένοι δανειολήπτες επηρεάζονται μόνιμα από την κρίση.
Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης έχουν κάνει γενικά μεγαλύτερη χρήση του μορατόριουμ δανείων και άλλων σχεδίων στήριξης από τις τράπεζες αλλού στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, οι επιχειρηματικοί τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στις οικονομίες της νότιας Ευρώπης, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επηρεασμένων από την πανδημία. Δεύτερον, οι οικονομίες των περιφερειών είναι αρκετά σταθμισμένες για τις ΜμΕ, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες σε οικονομικά σοκ. Τρίτον, το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στην Κύπρο και την Πορτογαλία, καθιστώντας τους δανειολήπτες πιο ευάλωτους σε ύφεση.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, το μορατόριουμ δανείων αντιπροσώπευε λιγότερο από το 10% των συνολικών δανείων του τραπεζικού τομέα στα τέλη Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Τα ποσοστά σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία είναι υψηλότερα από αυτό. Ωστόσο, η αναλογία της Ισπανίας είναι χαμηλότερη λόγω της μεγαλύτερης χρήσης κρατικών εγγυημένων δανείων και όχι της αναστολής δανείων για την υποστήριξη δανειολήπτη.
Η χρήση μορατόριουμ δανείων διαφέρει σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Είναι ψηλότερη όταν προσφέρεται μορατόριουμ με ελάχιστη ή καθόλου εγγύηση δανείων όπως στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.