Τα σχέδια μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και οι περιορισμένες εισροές νέων NPEs μέχρι σήμερα, υποστηριζόμενα από δημοσιονομικά μέτρα και την εκτεταμένη χρήση μορατόριουμ και στις δύο χώρες, έχουν οδηγήσει σε πτώση των δεικτών των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, παρά την πανδημία και την απομόχλευση δανείων, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε νέα έκθεσή του.
Οι ελληνικές τράπεζες ήταν ταχύτερες από τις κυπριακές τράπεζες στη μείωση των προβληματικών assets το 2020 έως το α’ εξάμηνο του 2021, όπως τονίζει, χάρη στο σχέδιο Ηρακλής.
Ο συνολικός δείκτης NPEs για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μειώθηκε σε περίπου 25% στο τέλος Μαρτίου 2021 από 39% στο τέλος του 2019, σε μεγάλο βαθμό λόγω των σημαντικών τιτλοποιήσεων μέσω του Ηρακλή, ένας σχέδιο το οποίο παρέχει κρατική εγγύηση για τις senior δόσεις των τιτλοποιήσεων, μετριάζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των συναλλαγών στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να υποχωρήσει σε κάτω του 10% μέχρι το τέλος του 2022, παρά τις πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που προκαλεί η πανδημία, μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση κεφαλαίου. Όπως τονίζει, ο Ηρακλής και οι πρόσφατες ενέργειες αύξησης κεφαλαίου μετριάζουν τους κινδύνους εκτέλεσης των σχεδίων μείωση του κινδύνου για όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος τονίζει πως οι χαμηλές αξιολογήσεις των ελληνικών, όπως και των κυπριακών τραπεζών, εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού παρά την βελτίωση και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η επιτάχυνση του derisking από τις ελληνικές τράπεζες το 2021 και η προσδοκία της Fitch ότι θα συνεχιστεί και το 2022, έχουν μειώσει το χάσμα αξιολόγησης μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και εξηγούν τις θετικές προοπτικές που δίνει για τις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Πηγή: Capital.gr