9 C
Nicosia
Σάββατο 2 Μάρτιος 2024 | 2:06

FITCH: Αναβάθμιση Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, με θετική προοπτική για την Τρ. Κύπρου και σταθερή για την Ελληνική.

Συγκεκριμένα ο οίκος ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου στο B+ από B- και το rating βιωσιμότητας στο b+ από b-  ενώ για την Ελληνική, σε BB- από Β και bb- από b- αντίστοιχα.

Τρ. Κύπρου

Όπως αναφέρεται, η αναβάθμιση δύο βαθμίδων για την Τρ. Κύπρου αντικατοπτρίζει την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων  €0,6 δισ. και περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί €0,1 δισ.

Η πώληση (έργο Helix 3) μαζί με την οργανική μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βελτίωσε την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του επιπέδου του κεφαλαίου που βαρύνει τα κληροδοτημένα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Η αναβάθμιση υποστηρίζεται επίσης από την άποψη των Fitch για την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, ακόμη και υπό το φως των αυξανόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει βελτιωμένες προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών για την τράπεζα από έναν ισολογισμό λιγότερο επικίνδυνο και ισχυρά οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων. Αναμένεται επίσης ότι η κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα καθαρά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία θα μειωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Αναφέρεται ότι οι αξιολογήσεις της τράπεζας αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού από τα αδύναμα επίπεδα, λόγω της ολοκλήρωσης του Helix 3. Ωστόσο, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο υπολειπόμενων περιουσιακών στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλό αλλά μειωμένο κεφαλαιακό βάρος από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται επίσης από το κορυφαίο franchise στην Κύπρο, βελτιωμένες προοπτικές κερδοφορίας λόγω υψηλότερων επιτοκίων και εξοικονόμησης κόστους από τη μείωση του εργατικού δυναμικού καθώς και από μια σταθερή βάση καταθέσεων.

Αναφέρεται ότι η BOCH είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, σε μια μικρή και στενή αγορά. Το επιχειρηματικό μοντέλο της επικεντρώνεται στην παραδοσιακή λιανική και εμπορική τραπεζική με κάποια διαφοροποίηση στις ασφάλειες και τις πληρωμές. Η μείωση του αποθέματος των παλαιών προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και η βελτιωμένη κερδοφορία υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του επιχειρηματικού προφίλ.

Ελληνική

Όσον αφορά την Ελληνική, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την επικείμενη ολοκλήρωση του «Project Starlight», την τιτλοποίηση και την εξυγίανση χαρτοφυλακίου ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) €0,74 δισ. συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της θυγατρικής Debt Servicing.

Τονίζεται ότι μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, που αναμένεται στις αρχές του 2023, η HB θα είναι απαλλαγμένη από τα περισσότερα NPEs παλαιού τύπου της και θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην κερδοφόρα ανάπτυξη και να βελτιώσει τη λειτουργική απόδοση.

Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης την προσδοκία ότι η κερδοφορία και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου της HB θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων και από την πρόσφατη μείωση του εργατικού δυναμικού της τράπεζας. Αναμένεται επίσης συνεχή οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο το 2023 και το 2024 για να στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού και τις επιχειρηματικές προοπτικές της HB.

Οι αξιολογήσεις της τράπεζας αντικατοπτρίζουν την ισχυρή ανταγωνιστική της θέση ως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη μικρή κυπριακή οικονομία, υποστηρίζοντας τις επιχειρηματικές της προοπτικές, τη σταθερή χρηματοδότηση με βάση τις καταθέσεις και την ισχυρή ρευστότητα. Αντικατοπτρίζουν επίσης δείκτες εποπτικού κεφαλαίου άνω του μέσου όρου και μετρήσεις ποιότητας διαχειρίσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Επισημαίνεται ότι το επιχειρηματικό προφίλ της χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες, με περιορισμένη διαφοροποίηση στις δραστηριότητες που παράγουν τέλη και τις ασφάλειες. Η τράπεζα δραστηριοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, όπου κατέχει ισχυρά μερίδια αγοράς, ιδίως έναντι των νοικοκυριών. Η εκτίμηση του οίκου για το επιχειρηματικό προφίλ περιορίζεται από το μικρό μέγεθος της Κύπρου και το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, που περιορίζουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η κερδοφορία της HB βασίζεται κυρίως σε υγιή καθαρά έσοδα από τόκους. Αναμένεται ότι τα αυξανόμενα επιτόκια, το πρόσφατα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και οι κανονικοποιημένες χρεώσεις απομείωσης δανείων θα έχουν ως αποτέλεσμα διαρθρωτικά υψηλότερη κερδοφορία.

«Ωστόσο, η εκτίμησή μας εξακολουθεί να περιορίζεται από την περιορισμένη επιχειρηματική διαφοροποίηση της HB σε δραστηριότητες που παράγουν τέλη και το περιορισμένο περιθώριο περαιτέρω βελτιώσεων της λειτουργικής αποδοτικότητας, δεδομένου του μικρού μεγέθους της τράπεζας και της ανάγκης να συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία», αναφέρεται.

Τονίζεται ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική και συνεχή πρόοδο από τα τέλη του 2019, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά του σε κραδασμούς.

Παρά την κρίση του κορωνοϊού, οι τράπεζες συνεχίζουν να εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους, ενώ η κεφαλαιοποίηση και η κερδοφορία έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Αναμένεται ότι οι κυπριακές τράπεζες θα επωφεληθούν από μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και αυξήσεις επιτοκίων το 2022 προτού εισέλθουν σε ένα πιο σκληρό περιβάλλον το 2023. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την απόδοση και τα προφίλ κινδύνου των τραπεζών. Ωστόσο, επισημαίνεται, η κυπριακή οικονομία παραμένει μικρή και ανοιχτή, γεγονός που την καθιστά ευαίσθητη σε κραδασμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές ΤA

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο συνεδρίασε στις 28 Φεβρουαρίου 2024, επικύρωσε τις εξής υποψηφιότητες, που αφορούν τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών...

Νέο ψηλό 10ετίας πέτυχε το ΧΑΚ – Στις 145,69 μονάδες (+1.7%) ο γενικός δείκτης

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει σε νέο ψηλό δεκαετίας. Ο Γενικός...

Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Η «κόλαση» δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση των τρένων

Νέο συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στα Τέμπη ήλθε σήμερα (3/1) στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας στιγμές λίγο μετά την τρομακτική σύγκρουση των τρένων η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον...

Επιμένει προκλητικά ο Ερντογάν για «δύο κράτη» στην Κύπρο

«Η Τουρκία θα  συνεχίσει την προσπάθεια αναγνώρισης της ισότιμης κυριαρχίας και του διεθνούς ισότιμου καθεστώτος των αδελφών Τουρκοκύπριων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας...

Μέρες και έργα του (διαβόητου) παπα-Ευθύμ’: Σαν σήμερα, το 1922, έκλεισε 68 ορθόδοξα εκπαιδευτήρια της Καππαδοκίας

Δεκανίκι του Μουσταφά Κεμάλ και εφιάλτης των Ρωμιών. Αυτός ο «τίτλος» έχει αποδοθεί στον Ευθύμιο Καραχισαρίδη, τον παπα-Ευθύμ’ όπως είναι γνωστός. Ο αυτοδιορισμένος πατριάρχης των… ορθοδόξων...

Λονδίνο: Φωτιά σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων – 11 άτομα στο νοσοκομείο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 130 ατόμων. Κινητοποιήθηκαν περίπου εκατό πυροσβέστες, ενώ 11 άτομα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!