10.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 | 1:41

Capital Intelligence Ratings: Επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για Ελληνική Τράπεζα

Ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας, σημειώνοντας παράλληλα κινδύνους που προκύπτουν από το δανειακό χαρτοφυλάκιο, την περιορισμένη κερδοφορία και την έκθεση της τράπεζας στο κράτος.

Συγκεκριμένα eπιβεβαίωσε τη Μακροπρόθεσμη Αξιολόγηση Ξένου Νομίσματος (LT FCR) και τη Βραχυπρόθεσμη Αξιολόγηση Ξένου Νομίσματος (ST FCR) της Ελληνικής Τράπεζας  στο «BB-» και « Β`, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την Αυτόνομη Αξιολόγηση  (BSR) της τράεπζας στο “bb-“. Η προοπτική διατηρείται σταθερή.

Ο συνδυασμός της χρηματοπιστωτικής ισχύος της τράπεζας και των κινδύνων του λειτουργικού περιβάλλοντος, διαμορφώνουν όπως αναφέρεται, την αξιολόγηση, αντικατοπτρίζοντας μέτριους οικονομικούς κινδύνους.

Ο οίκος σημειώνει ότι η Τράπεζα διαθέτει μια καλά διαφοροποιημένη και σταθερή βάση καταθέσεων πελατών και έχει ελάχιστη εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση οποιουδήποτε τύπου. Η ρευστότητα, σημειώνεται, εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Λιγότερη ισχυρή αν και ακόμα ισχυρή, παραμένει, όπως αναφέρεται, η κεφαλαιακή θέση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο λόγος των μη προβλεπόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) προς τα ίδια κεφάλαια παραμένει υψηλός, αν και σε καθοδική πορεία. Σημειώνεται επίσης ότι μέρος των ακαθάριστων ΜΕΔ επωφελείται από κρατική εγγύηση ισοδύναμη με το 90%. Αυτό επιτρέπει στην τράπεζα να διατηρεί χαμηλότερα αποθεματικά απώλειας δανείου από ότι διαφορετικά θα συνέβαινε.

Αναφέρεται ακόμα ότι η μεγάλη βάση καταθέσεων και το σχετικά χαμηλό ποσοστό δανείων στον ισολογισμό σημαίνει ότι η Ελληνική διατηρεί μεγάλο μερίδιο της βάσης περιουσιακών στοιχείων της με τη μορφή επενδυτικών τίτλων. Αυτά, σημειώνεται, αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χρεόγραφα με συνδυασμό με κυπριακά κρατικά ομόλογα, τραπεζικό χρέος υψηλής ποιότητας και καλυμμένα ομόλογα.

Ωστόσο, αναφέρεται, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των δανείων παραμένει η πιο σημαντική πρόκληση μετά την ίδια την Covid-19, κάτι που όπως αναφέρεται, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να μειωθεί.

Η άλλη κύρια πιστωτική πρόκληση, αναφέρεται, είναι η χαμηλή κερδοφορία. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, υπάρχουν ευκαιρίες για την αύξηση του εισοδήματος από προμήθειες σε πωλήσεις μη πιστωτικών προϊόντων στην πελατειακή βάση της πρώην Συνεργατικής, καθώς η  προηγούμενη τράπεζα είχε μια πολύ περιορισμένη προσφορά για ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα.

Δύο τελικές πιστωτικές προκλήσεις, όπως αναφέρεται, είναι η υψηλή έκθεση στην αγορά ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο των δανείων και η υψηλή έκθεση στους κινδύνους της κυπριακής κυβέρνησης. Σχεδόν το 58% των ακαθάριστων δανείων είναι σε νοικοκυριά, εκ των οποίων σχεδόν τα τρία τέταρτα έχουν τη μορφή στεγαστικών δανείων. Προστίθεται ότι και τα υπόλοιπα δάνεια έχουν σε μεγάλο βαθμό ως εξασφάλιση ακίνητα. Η τράπεζα, όπως αναφέρεται, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά ακινήτων, όπου υπάρχει αβεβαιότητα.

Όσον αφορά την έκθεση της Ελληνικής στο κράτος αναφέρεται ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, αλλά και ενδεχόμενη έκθεση στο πλαίσιο του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζεται από το κράτος, το οποίο προστατεύει από τις δυσμενείς επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο δανείων που ελήφθη με την απόκτηση της πρώην Συνεργατικής. Ωστόσο, αναφέρεται, η συνολική έκθεση του δημοσίου μειώνεται καθώς το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο διαφοροποιείται σταθερά, τα κρατικά ομόλογα λήγουν και τα έσοδα επανεπενδύονται.

Σημειώνεται επίσης ότι η προοπτική είναι σταθερή αφού η αξιολόγηση δεν θεωρείται ότι μπορεί να αλλάξει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρεται η προοπτική μπορεί να μετατραπεί από σταθερή σε θετική εάν υπάρξει σημαντική βελτίωση στα στοιχεία ποιότητας περιουσιακών των δανείων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη κάλυψης ζημιών σε συνδυασμό με μια βιώσιμη αύξηση της κερδοφορίας. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν θεωρείται πιθανό βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.

Η προοπτική θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε αρνητική εάν η ποιότητα του ενεργητικού των δανείων επιδεινωθεί ξανά όταν λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την Covid-19, ή αν αλλάξει η νομοθεσία ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, ή επεκταθεί υπερβολικά ο χρόνος πραγματοποίησης κάτι τέτοιου, σημειώνεται.

Πηγή:ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!