15.5 C
Nicosia
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 | 13:11

Capital Intelligence: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας

O οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ξένου συναλλάγματος της Ελληνικής Τράπεζας (FCR) και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ξένου συναλλάγματος στο BB- και Β αντίστοιχα, διατηρώντας τη σταθερή προοπτική.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η σταθερή προοπτική καταδεικνύει ότι είναι απίθανο οι αξιολογήσεις να διαφοροποιηθούν τους επόμενους 12 μήνες και προσθέτει πως ενώ τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της τράπεζας έχουν σημαντικά βελτιωθεί μετά την απόκτηση της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και συνεχίζουν να βελτιώνονται, εντούτοις το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού όσο και στην κερδοφορία συνεχίζουν να περιορίζουν τις αξιολογήσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο, που εδρεύει στη Λεμεσό, η σημαντικότερη πιστωτική ισχύς της Ελληνικής είναι η χρηματοδότησή της και η ρευστότητα. Η τράπεζα απολαμβάνει μια καλά διαφοροποιημένη και σταθερή βάση λιανικών πελατών και έχει μικρή εξάρτηση σε μηχανισμούς ρευστότητας. «Τα μεγέθη ρευστότητας συνεχίζουν να είναι ισχυρά», αναφέρει.

Επισημαίνει ωστόσο ότι λιγότερο ισχυρή είναι η πιστωτική ισχύς, αν και παραμένει ως δείκτης πιστωτικής ευρωστίας για την τράπεζα.

«Οι ονομαστικοί δείκτες και η ποιότητα κεφαλαίου είναι καλή, ωστόσο ο δείκτης ανεξασφάλιστων  μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) ως προς το κεφάλαιο παραμένει υψηλή, αν και σε καθοδική πορεία», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι μέρος των μικτών ΜΕΧ στηρίζεται κατά 90% από κυβερνητικές εγγυήσεις, κάτι που εξηγεί γιατί η τράπεζα μπορεί να διατηρεί χαμηλότερο απόθεμα πιστωτικών ζημιών.

Παράλληλα, ο Capital Intelligence σημειώνει πως το γεγονός ότι ομόλογα και δάνεια περίπου κατέχουν το ίδιο μερίδιο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας ο αντίκτυπος των ΜΕΧ στην ευρύτερη ποιότητα του κεφαλαίου μειώνεται, ειδικότερα αν ληφθεί υπόψη η ημι-κυβερνητική εγγύηση μέρους του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ (εννοεί ότι η εγγύηση παρέχεται από την κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ).

Σύμφωνα με τον οίκο, η άλλη πιστωτική πρόκληση για την τράπεζα είναι η αδύναμη κερδοφορία, που «σε καθαρούς όρους αντανακλά το υψηλό κόστος της πίστωσης κα την απορρόφηση μεγάλης αναλογίας της λειτουργικής κερδοφορίας από τις προβλέψεις».

«Οι κύριοι μετωπικοί άνεμοι προέρχονται από την αδύναμη ικανότητα δημιουργίας εσόδων σε συνδυασμό με τη μεγάλη βάση κόστους και το μεγάλο δείκτη κόστους προς έσοδα».

Τέλος ο οίκος αναφέρεται και στην υψηλή έκθεση στην αγορά ακινήτων λόγω του ότι περίπου το 50% των εξυπηρετούμενων δανείων ανήκουν σε νοικοκυριά εκ των οποίων το 75% σε στεγαστικά δάνεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μακριά η βαλίτσα με τις πολιτογραφήσεις

Από ότι φάνηκε στις πρώτες συνεδριάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, η βαλίτσα θα πάει πολύ μακριά. Και αυτό το λέμε γιατί διαπιστώνονται...

Νομοθετικά αδιέξοδα και Πολιτειακό Σύστημα

Τα όσα ζήσαμε με τον προϋπολογισμό πρέπει να μας προβληματίσουν Με αφορμή τα όσα είδαμε και ζήσαμε πριν και κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού...

Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος των συνεντεύξεων Λάρι Κίνγκ

Ο διάσημος Αμερικανός παρουσιαστής Λάρι Κινγκ πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες αφού διαγνώσθηκε θετικός στον Covid-19. Ο Λάρι Κινγκ γεννήθηκε στις 19...

Ελλάδα: 605 νέα κρούσματα, 24 θάνατοι

Σε 605 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 24 θάνατοι,...

Κύπρος: Τέσσερις θάνατοι και 129 νέα κρούσματα

Τέσσερις θανάτους από COVID-19 και 129 νέα περιστατικά ανακοίνωσε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 183. Παράλληλα ανακοινώθηκε...

Τα αυριανά σημεία για rapid test

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι για τις 24 Ιανουαρίου 2021, οι μονάδες δειγματοληψίας για τον έλεγχο με rapid test αντιγόνου τόσο του γενικού πληθυσμού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!