7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 0:54

Capital Economics: Γεννά ερωτήματα το deal διάσωσης της Credit Suisse

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Credit Suisse έληξε το Σαββατοκύριακο όταν εξαγοράστηκε από την UBS, η λύση που έχει τις καλύτερες πιθανότητες αποκατάστασης της σταθερότητας στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα, σχολιάζει η Capital Economics. Ωστόσο, ενώ οι κίνδυνοι της Credit Suisse έχουν εξαλειφθεί, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συμφωνίας θα γίνουν σαφείς μόνο με την πάροδο του χρόνου.

Οι διαπραγματεύσεις έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την UBS να συμφωνεί να αγοράσει την Credit Suisse, λίγες μέρες αφότου η κεντρική τράπεζα (SNB) της πρόσφερε τεράστια ρευστότητα. Η τιμή 0,76 φράγκα ανά μετοχή Credit Suisse είναι ένα τεράστιο discount στο κλείσιμο της Παρασκευής (1,86), πόσο μάλλον σε σχέση με την τιμή πριν από δύο χρόνια (περίπου 12 φράγκα), που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έπεσε από περίπου 30 δισεκατομμύρια φράγκα σε 3 δισεκατομμύρια φράγκα σε μια διετία!

Ενώ η συμφωνία ήταν φαινομενικά εθελοντική, στην πραγματικότητα επιβλήθηκε στις δύο τράπεζες από τις ελβετικές αρχές. Υποστηρίχτηκε από μια πρόσθετη γραμμή ρευστότητας 100 δισ. φράγκα από την ελβετική κυβέρνηση και επίσης σημαντική «εγγύηση ζημιών». Όπως εξήγησε η ελβετική κυβέρνηση, αυτή η εγγύηση ήταν απαραίτητη επειδή, εκτός από ορισμένα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, η UBS έχει αναλάβει επίσης ορισμένα που είναι «δύσκολο να αξιολογηθούν» και από τα οποία «μπορεί να προκύψουν απώλειες». Η κυβέρνηση εγγυάται 9 δισ. φράγκα αφού η UBS ανέλαβε τα πρώτα 5 δισ. ζημιών σε ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι επεκτείνει τις υπάρχουσες γραμμές ανταλλαγής δολαρίων με την SNB, την ΕΚΤ, την BoE και την BoJ από εβδομαδιαίες σε καθημερινές δραστηριότητες – ενισχύοντας προληπτικά ένα βασικό backstop για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Αν και αυτό το αποτέλεσμα ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, δεν αποτελεί έκπληξη. Αντίθετα, μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκε εδώ και καιρό και ήταν, όντως, η πιο προφανής, δεδομένου ότι οι ελβετικές αρχές έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (συχνά λέγεται ότι οι τράπεζες είναι «παγκόσμιες στη ζωή αλλά εθνικές στο θάνατο».) Είναι σαφές ότι η σωτηρία ρευστότητας που παρείχε η SNB την περασμένη Τετάρτη δεν είχε σταματήσει τη φυγή καταθέσεων.

Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να χαράξει μια γραμμή στα προβλήματα του ελβετικού τραπεζικού τομέα. Η Credit Suisse έχει απορροφηθεί σε μια πιο υγιή τράπεζα με πολύ βαθύτερες τσέπες. Αυτό θα δώσει χρόνο στη διοίκηση της UBS να μεταρρυθμίσει την Credit Suisse και να συρρικνώσει την προβληματική επενδυτική της τραπεζική.

Ωστόσο, το ιστορικό των γάμων με το πιστόλι στον κρόταφο στον τραπεζικό τομέα είναι ανάμεικτο. Ορισμένα, όπως η αγορά της Barings το 1995 από την ING, έχουν αποδειχθεί βιώσιμα. Άλλα όμως, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έθεσαν σύντομα υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της εξαγοράζουσας τράπεζας, ενώ άλλα αποδείχθηκαν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες ανησυχίες. Πρώτον, ως μέρος της συναλλαγής τα ομόλογα Additiona Tier 1 (AT1) έχουν διαγραφεί πλήρως. Αυτό είναι αμφιλεγόμενο δεδομένου ότι το κοινό μετοχικό κεφάλαιο – το οποίο συνήθως θεωρείται υποδεέστερο από το AT1 στην κεφαλαιακή διάρθρωση – δεν εξαλείφθηκε εντελώς. Αυτή η απόφαση οδηγεί σε ανατιμολόγηση του AT1 και άλλων ομολόγων bail-in άλλων τραπεζών κάτι που φαίνεται σήμερα. Δεύτερον, θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικές προκλήσεις στη συμφωνία, παρατείνοντας τη διαδικασία και δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα. Και τρίτον, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω σημαντικές απώλειες στην Credit Suisse και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη στη διευρυμένη UBS ή/και να προκαλέσει άμεσες απαιτήσεις για περαιτέρω κρατική υποστήριξη.

Έτσι, ενώ η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στην τρέχουσα τραπεζική κρίση, πιθανότατα δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα για λίγο ακόμη.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!