Κατά 150 δισ. λίρες επέκτεινε το ήδη τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), μία επέκταση μεγαλύτερη του αναμενομένου, στην προσπάθειά της να μετριάσει τον αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από το δεύτερο lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η BoE, που είναι επίσης επιφυλακτική για τον κίνδυνο του σοκ από το Brexit σε λιγότερο από δύο μήνες, αύξησε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε 895 δισ. λίρες, 50 δισ. λίρες περισσότερο από το αναμενόμενο από τους περισσότερους οικονομολόγους σε poll του Reuters.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 0,1%, όπως αναμενόταν, ενώ εξετάζει τη σκοπιμότητα της λήψης του κόστους δανεισμού κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά.
Παράλληλα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομία της Βρετανίας, η οποία τώρα αναμένει να υπερβεί το μέγεθός της πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, κατά το α΄ τρίμηνο του 2022. Βάσει των προηγούμενων εκτιμήσεων, η BoE ανέμενε ότι η ανάκαμψη θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.
Η BoE δήλωσε ότι αναμένει η οικονομία της Βρετανίας να συρρικνωθεί κατά 11% το 2020, χαμηλότερα από το 9,5% του Αυγούστου.
Το ΑΕΠ είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 7,25% το 2021, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάκαμψη 9%.
Η οικονομία της Βρετανίας, η οποία όπως και με τον κορωνοϊό αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός εμπορικού σοκ όταν η περίοδος μετάβασης μετά το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, έχει στηριχθεί από την αύξηση των δαπανών οι οποίες οικονομικά υποστηρίζονται από την έκδοση κρατικού χρέους.
Η BoE αγοράζει πολλά από αυτά τα ομόλογα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να μιλήσει στο κοινοβούλιο αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναφορικά με την τεράστια στήριξή του στην οικονομία.
Παρά τις δαπάνες, η Βρετανία αντιμετωπίζει τη δυσχερέστερη συρρίκνωση από κάθε οικονομία του G20, όπως δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στις 16 Οκτωβρίου όταν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Πηγή: Reuters