5.8 C
Nicosia
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 | 20:15

Τρία νομοσχέδια για τη διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα

Τρία νομοσχέδια για τη διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα ετοίμασε και θέτει σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα νομοσχέδια εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και συγκεκριμένα της μεταρρύθμισης (C3.5R1) που αφορά στο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων στα πιστωτικά ιδρύματα.

Το υπουργείο δημοσιοποιεί τα νομοσχέδια για σκοπούς υποβολής απόψεων από ενδιαφερόμενους φορείς.

Η μεταρρύθμιση, όπως σημειώνεται, αποσκοπεί στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα μέσω της θέσπισης πλαισίου για μια συνεκτική και συγκεκριμένη διαδικασία στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

«Η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα, αποτελεί κύριο μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το οποίο εντάσσεται στον τρίτο Άξονα Πολιτικής του ΣΑΑ και ειδικότερα στη συνιστώσα που αφορά τη διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», προστίθεται.

Η δέσμη σχεδίων, αποτελείται τόσο εναρμονιστικές όσο και από εθνικές διατάξεις.

Το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο περί της Παροχής Έκτακτης Δημόσιας Χρηματοπιστωτικής Στήριξης σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα Νόμος του 2023, αποσκοπεί στη θέσπιση διαδικασίας για την παροχή στήριξης σε φερέγγυα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με το Άρθρο 18(4)(δ) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 και τις διατάξεις του άρθρου 32(4)(δ) της Οδηγίας 2014/59, όπως αυτές υιοθετήθηκαν στο άρθρο 32Γ(2)(δ) του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σοβαρή διαταραχή στην οικονομία και να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα  στη Δημοκρατία.

Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023, αποσκοπεί στην ορθότερη εναρμόνιση με την παράγραφο 4 του Άρθρου 32 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ.

Ο περί Χρηματοπιστωτικής Στήριξης στα πλαίσια εξυγίανσης Νόμος του 2023, έχει ως στόχο την άσκηση των διακριτικών ευχερειών των Άρθρων 37(10), 56, 57 και 58 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ, ώστε η αρχή εξυγίανσης, να έχει τη δυνατότητα, στην εντελώς εξαιρετική περίπτωση συστημικής κρίσης, να παρέμβει άμεσα για να αποφευχθεί η εκκαθάριση του ΑΠΙ ή να επιτευχθούν οι στόχοι εξυγίανσης, με τη χρήση δημόσια εργαλείων χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης (εργαλείο δημόσιας κεφαλαιακής στήριξης και της προσωρινής δημόσιας ιδιοκτησίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα δημόσια εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης χρησιμοποιούνται ως έσχατο μέσο, αφού προηγουμένως αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα άλλα εργαλεία εξυγίανσης, σημειώνεται.

Επισυνάπτονται τα νομοσχέδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!