Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο αυτό που είχαν οι αναλυτές υποπτευθεί από την πρώτη στιγμή. Η παρέμβασή της στην αγορά για στήριξη των κρατικών ομολόγων ήρθε για να αποτραπεί την τελευταία στιγμή η κατάρρευση σειράς συνταξιοδοτικών ταμείων.
Το οικονομικό σχέδιο της Λιζ Τρας με τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις είχε πυροδοτήσει συνθήκες πανικού στη βρετανική αγορά, με τη στερλίνα, όπως επιίσης τις τιμές ομολόγων και μετοχών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Η κεντρική τράπεζα δεν παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμα, ούτε ανησύχησε για τις μετοχές. Ωστόσο για τα ομόλογα υπήρχε μεγάλος φόβος.
Τα κρατικά ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας καλύπτουν περίπου τα 2/3 του ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων LDI συνολικής αξίας 1,5 τρισ. στερλινών. Τα LDIs ανήκουν ουσιαστικά σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αν υπήρχαν μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων σε χαμηλή τιμή.
Σε επιστολή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, Τζον Κανλιφ, αποκάλυψε ότι τα LDIs εξέπεμψαν σήμα SOS το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι τιμές των ομολόγων 30ετους διάρκειας έκαναν βουτιά και οι αποδόσεις τους εκτινάχθηκαν κατά 67 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρωί της ίδιας ημέρας.
Το επόμενο πρωί η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την παρέμβσαη στην αγορά. Όπως εξήγησε ο Κάνλιφ «δράσαμε λίγες ώρες πριν έχουμε την τελική κατάρρευση». Η παρέμβαση θα μπορούσε να έχει έρθει και από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, αλλά η κεντρική τράπεζα περίμενε ουσιαστικά να συναινέσει σε αυτή και το υπουργείο Οικονομικών.