Ποσό, ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει παραχωρήσει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έργα ορυκτών καυσίμων, παγκοσμίως, κατά την περίοδο μετά τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Αν και ο παγκόσμιος δανειστής δεσμεύτηκε το 2018 να τερματίσει τη χρηματοδότηση για έργα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η άμεση χρηματοδότηση είχε μειωθεί, η δέσμευση αυτή δεν συμπερίλαβε και την έμμεση χρηματοδότηση, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ένας συνασπισμός Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με την ονομασία “The Big Shift Global”.
Η έκθεση έρχεται την στιγμή που ασκούνται μεγάλες πιέσεις στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να απολύσει τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος διορίστηκε από τον προηγούμενο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Κάθε φορά που η Παγκόσμια Τράπεζα επενδύει σε ένα άλλο έργο ορυκτών καυσίμων, τροφοδοτεί περισσότερες κλιματικές καταστροφές», δήλωσε η Sophie Richmond του Big Shift.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για να επιδεινωθεί η κλιματική κρίση», σημείωσε.
Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η Παγκόσμια Τράπεζα συνέχισε να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων ήταν η εκμετάλλευση ενός «μεγάλου κενού», δανείζοντας μεσάζοντες όπως τράπεζες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και ενεργώντας ως εγγυητής σε περίπτωση που μια χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι ηγέτες παγκοσμίως δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) για να αποτρέψουν καταστροφικά αποτελέσματα για τον πλανήτη στο μέλλον.
Το μεγαλύτερο έργο που αναφέρεται στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Επενδύοντας στην Κλιματική Καταστροφή: Χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα ορυκτά καύσιμα», ήταν ο αγωγός Trans-Anatolian Pipeline στο Αζερμπαϊτζάν, που χρηματοδοτήθηκε το 2018 με ποσό 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Τράπεζα να ενεργεί ως εγγυητής.