Μέχρι στιγμής, ο αναμενόμενος μακροοικονομικός αντίκτυπος είναι διαχειρίσιμος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει η DBRS Morningstar, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότατα να δημιουργήσουν χαμηλότερα κέρδη και μπορεί να καταλήξουν να επανεξετάσουν τα σχέδια διανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης επιδείνωσης στο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, συνολικά κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,8% για το 2022 σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες.
Σύμφωνα με την DBRS “σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, η πλήρης αντικατάσταση άλλων πηγών εφοδιασμού δεν θα ήταν δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι σημαντικός”, ενώ προσθέτει ότι σε τέτοια περίπτωση, τα κεφαλαιακά σχέδια των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αναθεωρήσεις και οι τράπεζες θα έχουν πολύ πιο περιορισμένη ικανότητα διανομής μερισμάτων.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Μια πιθανή διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου πιθανότατα θα οδηγήσει σε περιορισμό και ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, που θα θόλωνε σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης», δήλωσε ο Carlo Capuano, Αντιπρόεδρος Sovereign Ratings της DBRS.
«Σε περίπτωση αναστολής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, αναμένουμε ότι η καθαρή παραγωγή κεφαλαίου θα είναι αρνητική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2022. Αυτό θα μεταφραστεί σε σημαντικές αναθεωρήσεις των κεφαλαιακών σχεδίων των τραπεζών για διανομή μερισμάτων και επαναγορές μετοχών. Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες με σφιχτά κεφαλαιακά μαξιλάρια μπορεί να χρειαστεί να βουτήξουν στα κεφαλαιακά τους αποθέματα», δήλωσε ο Pablo Manzano, από την ομάδα Global Financial Institutions της DBRS Morningstar.