Τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση των κανόνων λειτουργίας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την Τετάρτη το πρωί στην εβδομαδιαία συνάντησή του το Κολέγιο των Επιτρόπων. Οι προτάσεις καλύπτουν τον Κανονισμό για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις και την Οδηγία για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις.
Τις προτάσεις παρουσίασαν αμέσως μετά τη συνεδρία σε συνέντευξή Τύπου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος (αρμόδιος μεταξύ άλλων για θέματα οικονομίας και κοινωνικών δικαιωμάτων) Βάλντις Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μαρέιντ Μαγκίνες.
Οι δύο Επίτροποι υπογράμμισαν πως η νέα δέσμη μέτρων αποτελεί το τελευταίο βήμα των μεταρρυθμίσεων για εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της στην ομάδα των G20, που είχε ως στόχο τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των τραπεζών από πιθανά οικονομικά σοκ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι νέοι κανονισμοί θα συνεισφέρουν ακόμα στην προσπάθεια για ανάκαμψη της Ευρώπης από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 και για μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Ειδικότερα, οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν νομοθετικές προτάσεις για τροποποίηση τόσο της οδηγίας όσο και του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (Οδηγία 2013/36/EU και κανονισμός 2013/575/EU), καθώς και ξεχωριστή νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στον τομέα της εξυγίανσης (η λεγόμενη πρόταση για τις «αλυσιδωτές δομές»).
Πιο συγκεκριμένα, η δέσμη μέτρων εστιάζει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε οικονομικούς κλυδωνισμούς, στη βιωσιμότητα και την συμβολή στην πράσινη μετάβαση, καθώς και στην ισχυρότερη εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ.
– Όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ, η δέσμη μέτρων «έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα «εσωτερικά υποδείγματα» που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων δεν υποτιμούν τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το κεφάλαιο που απαιτείται για την κάλυψη αυτών των κινδύνων είναι επαρκές», στοχεύοντας έτσι να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ευρωστία του τομέα.
– Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η δέσμη μέτρων υποχρεώνει τις τράπεζες να γνωστοποιούν και να διαχειρίζονται συστηματικά τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) κινδύνους στο πλαίσιο της διαχείρισης ρίσκου. Βάσει αυτής της υποχρέωσης, οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει μεταξύ άλλων να διεξάγουν τακτικά ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων κλιματικών καταστάσεων. Οι κανόνες γνωστοποίησης θα προσαρμόζονται με το μέγεθος της τράπεζας ώστε να μην επιβαρύνονται περισσότερο από ότι χρειάζεται οι μικρότερες τράπεζες.
– Όσον αφορά την εποπτεία, οι εποπτικές αρχές θα διαθέτουν καλύτερα εργαλεία για την εποπτεία των ομίλων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών των τραπεζών, κάτι που κρίνεται αναγκαίο μετά το σκάνδαλο Wirecard. Επίσης, η πρόταση εναρμονίζει τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των υποκαταστημάτων τραπεζών τρίτων χωρών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.