Τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια το χρόνο μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για να αποφεύγουν τη φορολόγηση, σύμφωνα με μελέτη του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της ΕΕ, που συνεργάζεται με την Οικονομική Σχολή του πανεπιστημίου του Παρισιού,.
Σύμφωνα με την μελέτη,36 μεγάλες τράπεζες της Ένωσης μετέφεραν συνολικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου το 14% των συνολικών κερδών τους, σε φορολογικούς παραδείσους. Τα κέρδη που καταγράφονται σε αυτές τις χώρες ανέρχονται σε περίπου 238.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, έναντι 65.000 ευρώ σε μη φορολογικούς παραδείσους, αναφέρει η έκθεση. “Αυτό υποδηλώνει ότι τα κέρδη που καταγράφονται στους φορολογικούς παραδείσους μετατοπίζονται κυρίως από άλλες χώρες όπου συμβαίνει πραγματικά η παραγωγή υπηρεσιών”, αναφέρεται στην έκθεση.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι το ποσοστό των κερδών που καταγράφονται στους φορολογικούς παραδείσους δεν έχει αλλάξει τα τελευταία επτά χρόνια, παρά την εισαγωγή υποχρεωτικών εκθέσεων ανά χώρα από το 2014. Πρόκειται για ένα «εργαλείο διαφάνειας»,με το οποίο είχε εκφραστεί η ελπίδα ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο, αλλά που προφανώς αποδείχτηκε ελάχιστης χρησιμότητας.
Η έρευνα προσδιορίζει 17 χώρες και νησιά ως φορολογικούς παράδεισους:Μπαχάμες, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Γκέρνσεϊ, Γιβραλτάρ, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Μακάο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Παναμάς και Κατάρ. Από αυτές τις χώρες ,ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής βρίσκεται στο Λουξεμβούργο (15%), ενώ οι Βερμούδες, ο Παναμάς, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και τα Νησιά Καϊμάν έχουν μηδενικό συντελεστή