Η ανάγκη τήρησης των υψηλότερων διεθνών προτύπων στο θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και των αρχών της διαφάνειας υπογραμμίστηκε σε φόρουμ που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (CYFA).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου το φόρουμ με θέμα «Κτίζοντας βιώσιμες διεθνείς επιχειρήσεις για την επόμενη δεκαετία», χαιρέτισαν ο Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνών Τραπεζικών Εργασιών της Τράπεζας Κύπρου, Χάρης Πίστος και ο Πρόεδρος της CYFA Χριστόφορος Κουτουρούσιης.
Σε ομιλία του ο κ. Πίστος τόνισε πως για την επιτυχία μιας Διεθνούς Τραπεζικής πρέπει να τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι, εξηγώντας παράλληλα τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών τηρώντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας.
«Είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε μαζί σαν ομάδα, με κοινούς στόχους για να κτίσουμε μαζί μια βιώσιμη Διεθνή Τραπεζική για την επόμενη δεκαετία. Αυτό, μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν όλοι μας τηρούμε τα ψηλότερα διεθνή πρότυπα AML, αποφεύγοντας το reputational risk και να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι με τις ανταποκρίτριες Τράπεζες».
Συνέχισε, ανακοινώνοντας πως η Τράπεζα Κύπρου επιδεικνύει ξανά την ηγετική της θέση στην αγορά, αυτή τη φορά ως η πρώτη τράπεζα που δημιουργεί μονάδα διαχείρισης εταιρειών τεχνολογίας (IBU Technology Hub) που επιλέγουν ως βάση τους την Κύπρο.
Στην ομιλία του ο κ. Κουτουρούσιης διευκρίνισε πως κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000, όχι μόνο από πλευράς τραπεζών αλλά και από πλευράς συνεργατών, το επιχειρησιακό μοντέλο δεν ήταν βιώσιμο. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει βιώσιμο για το μέλλον», είπε, εξηγώντας πως «πρέπει να αποκαταστήσουμε τη φήμη μας ως προορισμός για διεθνείς επιχειρήσεις. Και ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό είναι να γίνουμε πιο ηθικοί, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προσεγγίζοντας έτσι υψηλής ποιότητας επενδυτές».
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ μίλησαν οι Νίκη Χαριλάου, Διευθύντρια Τμήματος Συμμόρφωσης Οικονομικού Εγκλήματος και Κυρώσεων της Τράπεζας Κύπρου με θέμα ‘Financial Crime Risk Management in a Digital Age’ και ο Χρίστος Μιχαηλίδης, Διευθυντής AML Quality & Control της Διεύθυνσης International Banking της Τράπεζα Κύπρου, με θέμα «Solving the KYC puzzle for sustainable business».