Μια γιγάντια διαρροή στοιχείων 30.000 δικαιούχων ελβετικών λογαριασμών, στους οποίους φυλάσσονται πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, από τα άδυτα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, Credit Suisse. Τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια ανήκουν σε πολιτικούς, συγγενείς πολιτικών, καταδίκους, άτομα που σχετίζονται με τη μαφία ή με μυστικές υπηρεσίες, χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να είχαν εντοπιστεί από την τράπεζα.
Δεκάδες μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, με πρώτη τη γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (SZ), συνεργάστηκαν για την επεξεργασία των στοιχείων – κανένα από αυτά όμως δεν βρίσκεται στην Ελβετία, όπου η νομοθεσία απαγορεύει τη δημοσίευση στοιχείων που παραβιάζουν το τραπεζικό απόρρητο.
«Η πρόφαση της προστασίας του απορρήτου είναι ένα φύλλο συκής, που καλύπτει τον ρόλο των ελβετικών τραπεζών ως συνεργατών στη φοροδιαφυγή», ανέφερε το κείμενο με το οποίο ο άγνωστος πληροφοριοδότης δικαιολόγησε την ενέργειά του.
Ηχηρά ονόματα
«Η πρόφαση της προστασίας του απορρήτου είναι φύλλο συκής, που καλύπτει τον ρόλο των ελβετικών τραπεζών ως συνεργατών στη φοροδιαφυγή», ανέφερε πληροφοριοδότης.
Στους δικαιούχους λογαριασμών που περιέχουν εκατοντάδες εκατομμύρια περιλαμβάνονται ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, οι δύο γιοι του πρώην δικτάτορα της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, ο οποίος είχε διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία προς τους μουτζαχεντίν που πολεμούσαν για την εκδίωξη των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν. Επίσης, αξιωματούχοι από τη Βενεζουέλα που εμπλέκονται σε σκάνδαλο με επίκεντρο την κρατική εταιρεία πετρελαίων.
Οι περισσότεροι δικαιούχοι βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Μεταξύ των Ευρωπαίων περιλαμβάνονται ένας Σουηδός που συνέχιζε να διατηρεί την περιουσία του στην τράπεζα αν και είχε καταδικαστεί για εμπόριο λευκής σαρκός και ένας Γερμανός, ο Εντουαρντ Ζάιντελ, ο οποίος συνέχιζε να έχει στο όνομά του 54 εκατομμύρια δολάρια παρότι είχε καταδικαστεί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Γερμανίας, το σκάνδαλο Siemens. Ο Ζάιντελ ήταν επικεφαλής της εταιρείας στη Νιγηρία και στις αρμοδιότητές του ήταν οι δωροδοκίες τοπικών αξιωματούχων ώστε να κερδίζει συμβόλαια η εταιρεία. Η SZ υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με τη δικογραφία του σκανδάλου Siemens, η εταιρεία για δωροδοκίες στη Νιγηρία δαπανούσε 10 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ στην Ελλάδα 15 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
SZ, THE GUARDIAN, OCCRP