31.8 C
Nicosia
Πέμπτη 4 Ιούλιος 2024 | 12:24

ΚΤΚ: Μείωση στο νέο δανεισμό – Αύξηση στα επιτόκια 

Στα €182,3 εκατομμύρια υποχώρησε ο καθαρός νέος δανεισμός που παραχώρησαν τα πιστωτικά ιδρύματα τον Αύγουστο, με την «φρέσκια» πίστωση να παρουσιάζει μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Αντίθετα, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ο συνολικός νέος δανεισμός ανήλθε σε €2.115 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €1.833 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 15,3%.

Ο νέος δανεισμός τον Αύγουστο του 2022 παρουσίασε μείωση 5,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τα περισσότερα νέα δάνεια ήταν τα στεγαστικά με €77,2 εκατ. Δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία δανείων ήταν τα εταιρικά πέραν του €1 εκατ. τα οποία διαμορφώθηκαν στα €66,6 εκατ., ενώ τα εταιρικά δάνεια μέχρι €1 εκατ. ανήλθαν σε €27,4 εκατ.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα €10,9 εκατ., ενώ η κατηγορία άλλα δάνεια ανήλθε σε €5,7 εκατ.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022, τα στεγαστικά δάνεια διατηρούσαν την μερίδα του λέοντος των νέων δανείων με €842,7 εκατ. ακολουθούμενα από τα εταιρικά δάνεια πέραν του €1 εκατ. με €778,9 εκατ. Τα εταιρικά δάνεια μέχρι €1 εκατ. διαμορφώθηκαν στα €338,8 εκατ. και τα καταναλωτικά δάνεια στα €102,2 εκατ. Τέλος ο νέος δανεισμός στην κατηγορία άλλα δάνεια διαμορφώθηκε στα €52,4 εκατ.

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα €79,1 εκατ. σε σύγκριση με 82,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τα δανειστικά επιτόκια τον Αύγουστο, με τα πιστωτικά ιδρύματα να τιμολογούν την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο λόγω αβεβαιότητας και πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 3,36%, σε σύγκριση με 3,27% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οριακή άνοδο παρουσίασε το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας το οποίο διαμορφώθηκε στο 2,56%, σε σύγκριση με 2,55% τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης των 34 μονάδων βάσης, σημείωσε το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. το οποίο ανήλθε στο 3,85%, σε σύγκριση με 3,51% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 3,11%, σε σύγκριση με 3,04% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια αυτά αφορούν νέο δανεισμό και όχι τα υφιστάμενα δάνεια.

Μικρές αυξήσεις και στα επιτόκια καταθέσεων

—————-

Εξάλλου, αυξήσεις παρουσίασαν και οι αποδόσεις των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων. Ειδικότερα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 0,06%, σε σύγκριση με 0,05% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,13%, σε σύγκριση με 0,07% τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο εισήλθε στον κύκλο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022 διαμορφώθηκε στο 0,75%, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 1,5% και η οριακή διευκόλυνση χρηματοδότησης το 1,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Παράταση μέχρι 31 Οκτωβρίου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων από 2019 και μετά

Παράταση μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 ανακοίνωσε το Τμήμα Φορολογίας, προκειμένου να υποβληθούν, φορολογικές δηλώσεις από το 2019 και μετά. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το...

ΑΚΕΛ: O Χριστοδουλίδης αντιγράφει πρακτικές Αναστασιάδη, κατασκευάζει θέσεις ως θέσεις του ΑΚΕΛ και απαντά μόνος του

«Ο κ. Χριστοδουλίδης προφανώς αντιγράφει τις πρακτικές του Νίκου Αναστασιάδη, αφού κατασκευάζει θέσεις ως θέσεις του ΑΚΕΛ και απαντά μόνος του σε αυτές, αναφέρει...

Γκουτέρες: Μόνο ειλικρινής πρόοδος προς συνομιλίες θα καθησυχάσει τους Κύπριους ότι το κοινό μέλλον παραμένει εφικτό

Μόνο η ειλικρινής πρόοδος προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση θα καθησυχάσει τους...

Στουρνάρας: Λογικές δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δύο ακόμη φέτος θεωρούνται σωστές,...

Λευτέρης Αυγενάκης: Το παρασκήνιο της μισής διαγραφής

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από χθες ο Λευτέρης Αυγενάκης, ως αποτέλεσμα μίας συμπεριφοράς που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό...

«Αριθμό ρεκόρ» παραβιάσεων και των δύο πλευρών στη νεκρή ζώνη εντοπίζει ο Γκουτέρες στην έκθεσή του

«Είναι λυπηρό ότι καμία πλευρά δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!