Υπερπληρωμή ποσού €9,1 εκατομμυρίων, χωρίς έλεγχο, για εξόφληση δανείων με κυβερνητική εγγύηση στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) και στη μη εφαρμογή νομοθεσιών για τις μνημονιακές αποκοπές στους μισθούς των Δικαστών που προσλήφθηκαν μετά την ψήφιση των νομοθεσιών αυτών, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, η Ελεγκτική Υπηρεσία στο πλαίσιο ελέγχου που διενέργησε σε δείγμα συναλλαγών εισπράξεων και πληρωμών του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛ) για το έτος 2020.
Σε ειδική έκθεση που εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου του 2022 στο πλαίσιο του ελέγχου στο ΓΛ που αποσκοπούσε στη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν εφαρμοζόταν, σε όλες τις περιπτώσεις, η νομοθεσία και οι οδηγίες/εγκύκλιοι που εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο, αναφορικά με εισπράξεις και πληρωμές» και εισηγείται «την πιστή εφαρμογή των νομοθεσιών, γνωματεύσεων και οδηγιών/εγκυκλίων που εκδίδει το ΓΛ, ώστε να επιτυγχάνεται η χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση των δημόσιων πόρων, η διασφάλιση των συμφερόντων του Κράτους και η τήρηση της αρχής της ισότητας».
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου της στο Γενικό Λογιστήριο, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως εντόπισε περιπτώσεις που δεν τηρήθηκαν πλήρως οι πρόνοιες των νομοθεσιών και οδηγιών/εγκυκλίων του ΓΛ, αναφορικά με την τεκμηρίωση και έλεγχο των εισπράξεων και πληρωμών και εισηγήθηκε την πλήρη τήρηση των νομοθεσιών και οδηγιών/εγκυκλίων ή την τροποποίησή τους, όπου κρίνεται αναγκαίο.
Επίσης, η Υπηρεσία εντόπισε περιπτώσεις αναγνώρισης εσόδου/εξόδου, χωρίς να προκύπτει η πραγματική ταμειακή ροή, γεγονός που δεν συνάδει με τη βάση ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Εισηγηθήκαμε τη συμπερίληψη σχετικής πληροφόρησης στις οικονομικές καταστάσεις της ΚΔ», σημειώνει.
Επιπλέον, στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως «δεν εφαρμόστηκαν οι νομοθεσίες για τις μνημονιακές αποκοπές στους μισθούς των Δικαστών που προσλήφθηκαν μετά την ψήφιση των νομοθεσιών αυτών».
Επίσης, διαπίστωσε ότι, κατά την εξόφληση δανείων με κυβερνητική εγγύηση στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, διενεργήθηκε υπερπληρωμή ποσού ύψους €9,1 εκατομμυρίων, λόγω του ότι δεν προηγήθηκε οποιοσδήποτε έλεγχος.
Προσθέτει ότι «η τράπεζα, βασιζόμενη σε γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων, δεν αποδέχτηκε ότι υφίσταται υπερπληρωμή και το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας».
Επί του προκειμένου, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε «να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να προωθηθούν διαδικασίες για δικαστική διευθέτηση του θέματος».
Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει στην έκθεση της για το Γενικό Λογιστήριο ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιβάλλει αρνητικό επιτόκιο στα χρηματικά διαθέσιμα της Δημοκρατίας και σε καταθέσεις από δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται στην κατοχή της Δημοκρατίας, αλλά δεν της ανήκουν.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως, για τα ποσά που δεν ανήκουν στη Δημοκρατία, εξεταστεί το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος με τη Δικαστική Υπηρεσία και, αν ενδείκνυται, να ξεκαθαριστεί ότι το σχετικό κόστος θα βαρύνει τους διάδικους.