Αυτοσκοπός ήταν για την Ελληνική Τράπεζα το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση αναφέρει σε εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ, η οποία σημειώνει ότι έγιναν μόνο δύο συναντήσεις.
Λέει ακόμα ότι, το κόστος του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας είναι 20% χαμηλότερο των άλλων Τραπεζών «και παρ’ όλα αυτά θέλουν περαιτέρω μειώσεις».
H εγκύκλιος της ΕΤΥΚ:
“Προς αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλουμε να σχολιάσουμε τη χθεσινή εγκύκλιο του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντής της Τράπεζας, κ. Oliver Gatzke, ο οποίος, παρά το γεγονός πως είχαμε δεσμευθεί να αποφύγουμε τις δημόσιες δηλώσεις/αντιπαραθέσεις, επέλεξε την προσφιλή του μέθοδο, θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις, με την ελπίδα να τις καθοδηγήσει εκεί που ο ίδιος θέλει.
Ισχυρίζεται o κ. Gatzke ότι οι μεταξύ μας απευθείας διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, γεγονός που μας έχει αφήσει άναυδους, αφού κάτι τέτοιο δεν προέκυψε κατά τις μεταξύ μας διαπραγματεύσεις.
Με βάση το πνεύμα του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, αφού οι δύο πλευρές υποβάλουν τα αιτήματα/ανταιτήματά τους, ξεκινούν τις απευθείας διαπραγματεύσεις, με τις πρώτες συναντήσεις να έχουν ως αντικείμενο την παρουσίαση/ανάλυση/τεκμηρίωση των αιτημάτων της κάθε πλευράς.
Σχεδόν σ’ όλες τις διαπραγματεύσεις, στην αφετηρία, οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνονται ως αγεφύρωτες, αλλά μέσα από καλή θέληση, επιμονή και τριβή δημιουργούνται οι απαιτούμενες συγκλίσεις.
Ο αριθμός των δύο συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα θεωρείται γελοίος για να ισχυριστεί κάποιος ότι εξάντλησε την καλόπιστη διαπραγμάτευση.
Γι’ αυτό και οι ενέργειες της Διοίκησης της Τράπεζας δημιουργούν την εντύπωση ότι, η όλη πορεία που επέλεξε, ήταν ήδη προαποφασισμένη και η ανάγκη των μεταξύ μας διαπραγματεύσεων ήταν σκηνοθετημένη για να δημιουργήσει το «αδιέξοδο» που επιδιώκει.
Μέσα από τις εμπειρίες μας αρκετών δεκαετιών, είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τόσο ξενόφερτη προσέγγιση στις απευθείας διαπραγματεύσεις μας.
Φυσικά, η πιο πάνω στάση, συνάδει πλήρως με την εντύπωση που από νωρίς δημιουργήθηκε, πως ο σκοπός του νέου Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας, είναι να απολύσει προσωπικό χωρίς να τον ενδιαφέρει το μέλλον και οι συνέπειες.
Τις προαναφερόμενες θέσεις μας ως προς τη διαδικασία ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης τις έχουμε ήδη καταθέσει με επιστολή μας προς τον κ. Gatzke με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ακόμα μια φορά, την ετοιμότητα της Οργάνωσής μας για συνέχιση της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων με βάση τον κώδικα, όπως κάναμε διαχρονικά με όλες τις Διοικήσεις των Τραπεζών.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σ’ όλους (συνάδελφους, Διοίκηση και δημοσιογράφους) κάποιες καταγραμμένες, πικρές πραγματικότητες:
- Το κόστος της Ελληνικής Τράπεζας ανά υπάλληλο είναι 20% πιο χαμηλό από το κόστος των άλλων Τραπεζών της Κύπρου, άρα υπερτερεί διότι έχει μειωμένο κόστος.
- Τα έσοδα κατ’ αναλογία των άλλων Τραπεζών, της Ελληνικής Τράπεζας είναι στο 40% πιο χαμηλά από τις άλλες Τράπεζες, άρα υστερεί στα έσοδα της και εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Τι μας λέει η εγκύκλιος της Τράπεζας:
Πολλά και διάφορα αλλά θα εστιάσουμε σε πολύ λίγα. Κατ’ αρχή μας λέει ότι είναι δεδομένο/προγραμματισμένο να απολυθούν 1000 και πλέον συνάδελφοι (άμεσα οι 350 και κατ’ έτος άλλοι)
Για να μην αυξηθεί ο αριθμός αυτός πρέπει να μειώσουμε:
- Τους μισθούς μας
- Το Ταμείο Προνοίας
- Το Ταμείο Υγείας
- Το Ταμείο Κοινωνικών Παροχών κ.α.
Είναι γνωστό ότι συγκριτικά με την Τράπεζα Κύπρου (η οποία δείχνει ήδη ικανοποιητικά αυξητικά αποτελέσματα) και το μέγεθος τους είναι παραπλήσιο, το κόστος της Ελληνικής όσον αφορά το προσωπικό είναι μόνο το 60%.
Δηλαδή η Ελληνική Τράπεζα πληρώνει (κόστος) για το ίδιο περίπου κύκλο εργασιών μόνο 60% άρα είναι 40% φθηνότερο κι ΟΜΩΣ αδυνατεί να οδηγήσει την Τράπεζα σε θετικά αποτελέσματα.
Ο λόγος είναι διότι δυστυχώς δεν μπορεί να ακολουθήσει την πολιτική ΕΣΟΔΩΝ που έχουν οι άλλες Τράπεζες.
Ακριβώς την αδυναμία αυτή προσπαθεί η νυν Διοίκηση της Ελληνικής να την καλύψει με τις μειώσεις των μισθών.
Τα πιο πάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων Τραπεζών παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να το αξιοποιήσει αφού είναι γνωστή η αδυναμία της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας να επικεντρωθεί και να πετύχει την αύξηση των εσόδων της αντί στο κυνήγι της εύκολης «λύσης».
Σίγουρα, αυτό που όλοι (προσωπικό, μέτοχοι, πελάτες) αναμένουν από μια ακριβοπληρωμένη Διοίκηση με διεθνείς εμπειρίες και περγαμηνές, είναι να δείξει έργο στα δύσκολα, δηλαδή στην ανάπτυξη των εργασιών και στην αύξηση των εσόδων και όχι να καταφεύγει στις εύκολες «λύσεις» της μείωσης του εργατικού κόστους (αυτές τις λύσεις μπορούμε ο κάθε ένας να τις κάνει).
Είναι κρίμα, η ίδια η Διοίκηση της Ελληνικής, με τα όσα δηλώνει, να δείχνει ασέβεια προς το προσωπικό της και να υποτιμά τη νοημοσύνη του:
Ισχυρίζεται ότι «επιδιώκει την ομοιομορφία στους όρους απασχόλησης όλων των συναδέλφων».
Αν αυτή είναι η επιδίωξη της Τράπεζας, τότε γιατί αγνόησε προκλητικά (και συνεχίζει να αγνοεί) την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας ημ. 10/6/2021 για άμεση ένταξη όλου του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας στις κλίμακες της ΕΤΥΚ;
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως με τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας καταλήξαμε σε συμφωνία για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης επί όλων των θεμάτων, την οποία η Τράπεζα αθέτησε με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις της.
Η Οργάνωσή μας θα επανέλθει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο για να σας ενημερώσει για τις εξελίξεις”.