Διοικητικό πρόστιμο €3.000 στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ επέβαλε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καθώς διαπιστώθηκε παράβαση σε διαφήμιση της Ελληνικής για στεγαστικό δάνειο με επιδότηση.
Σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στην έκδοση διοικητικής απόφασης για παράβαση διάταξης των Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων Κ.Δ.Π. 138/2018 και Κ.Δ.Π. 139/2018 που εκδόθηκαν δυνάμει του περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε Σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία Νόμου (Ν. 41(Ι)/2017).
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αφορά στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ήταν αποτέλεσμα ευρύτερης αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξήγαγε η Υπηρεσία στο πλαίσιο της εφαρμογής του υπό αναφορά νομοθετικού πλαισίου, του Ν. 41(Ι)/2017, του περί των Συμβάσεων Καταναλωτικής Πίστης Νόμου (Ν. 106(Ι)/2010), και του περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές Νόμου του 2007 (Ν. 103(Ι)/2007), σε σχέση με τη νομιμότητα των διαφημίσεων (τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, έντυπων, διαδικτυακών και διαφημιστικών πινακίδων) που χρησιμοποιούν πιστωτικοί φορείς στην Κύπρο, για σκοπούς προώθησης των πιστώσεων που παρέχουν στους καταναλωτές.
“Σταθερή επιδίωξη της Υπηρεσίας είναι η εφαρμογή των νομοθεσιών, ώστε να παρέχεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας στους καταναλωτές μέσω της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους” , αναφέρει.
Η Υπηρεσία σύμφωνα με την απόφασή της και βάσει των εξουσιών που της παρέχονται από το νόμο 41(Ι)/2017, έκρινε ότι η τηλεοπτική διαφήμιση «στεγαστικό δάνειο με επιδότηση», “αντίκειται στη διάταξη της υποπαραγράφου (ε) της παραγράφου 5 της Κ.Δ.Π. 138/2018” και ως εκ τούτου επέβαλε στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, διοικητικό πρόστιμο ύψους €3.000.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην απόφαση, η συμπερίληψη στις διαφημίσεις των κατάλληλων προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που ενέχει μία σύμβαση πίστωσης για αγορά κατοικίας με μη εμφανή τρόπο, “είναι πιθανόν να οδήγησαν τους καταναλωτές να λάβουν απόφαση για να προχωρήσουν σε σύναψη σύμβασης με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κάτι που δεν θα έκαναν εάν γνώριζαν εκ των προτέρων τους κινδύνους”.