20.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 14:56

Τράπεζες: Ο ρόλος της ΕΚΤ για την κερδοφορία του 2024

Ικανοποίηση επικρατεί στις τραπεζικές διοικήσεις για τη διαφαινόμενη εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην κερδοφορία και της επόμενης χρήσης.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού πανευρωπαϊκά επέτρεψε στην Φρανκφούρτη να κάνει μία παύση στο ράλι των αυξήσεων στα επιτόκια κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, εφόσον δεν διακοπεί η σταδιακή πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή, οι παρεμβατικοί δείκτες της Ευρωτράπεζας θα παραμείνουν σταθεροί τουλάχιστον σε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Οι πρώτες περικοπές αναμένονται κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν τις 100 μονάδες βάσης.

Οι 5 λόγοι αισιοδοξίας

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και κατά την επόμενη χρήση.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

– Πρώτον, στο μεγαλύτερο μέρος του 2024 τα επιτόκια στα δάνεια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, λειτουργώντας σταθεροποιητικά στα έσοδα από τόκους,.

– Δεύτερον, εκτιμάται ότι θα σταματήσει το κύμα πρόωρων αποπληρωμών από αξιόχρεους δανειολήπτες, κυρίως στην επιχειρηματική πίστη, που έσπευσαν μετά τον πρώτο μεγάλο κύκλο ανόδου των επιτοκίων να μειώσουν το χρέος τους για αυτό το λόγο.

– Τρίτον, οι τράπεζες θα μπορέσουν να κρατήσουν σε λογικά επίπεδα το κόστος στις νέες χρηματοδοτήσεις, συνθήκη αναγκαία για την τόνωση της ζήτησης.

– Τέταρτον, θα μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας στις τράπεζες να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο.

– Πέμπτον, μετά τις πρώτες μειώσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένονται περικοπές στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και μείωση της ζήτησης για το συγκεκριμένο προϊόν, που επιβαρύνει όσο κανένα άλλο τα έξοδα για τόκους.

Ως εκ τούτου, με δεδομένη τη διατήρηση των επιτοκιακών εσόδων από τα υφιστάμενα δανειακά υπόλοιπα, την προσδοκία για επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και την αναμενόμενη μείωση του κόστους στις καταθέσεις, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στις διοικήσεις των τραπεζών για υψηλές πτήσεις στην οργανική τους κερδοφορία και το 2024.

Σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των οργανικών προβλέψεων, στο επικρατέστερο σενάριο τα καθαρά κέρδη της επόμενης χρήσης θα παραμείνουν κοντά στο πολυετές ρεκόρ που κατά τα φαινόμενα θα επιτευχθεί εφέτος.

Οι εκταμιεύσεις του 2023

Ως προς το 2023 οι νέες εκταμιεύσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά, θα διαμορφωθούν στον κλάδο συνολικά στα επίπεδα των 26 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να κατευθύνεται σε επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό αφορά τόσο δάνεια τακτής λήξης, όσο και σε ανακυκλούμενα όρια που ανανεώνονται.

Από τα στοιχεία εννεαμήνου της εφετινής χρονιάς που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι νέες χρηματοδοτήσεις που συμβασιοποιήθηκαν ανήλθαν σε 13,97 δισ. ευρώ έναντι 16,22 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πρόκειται για μία ετήσια υποχώρηση της τάξης του 15%, η οποία αξιολογείται ως απολύτως λογική, δεδομένης της υπέρμετρης αύξησης των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.

Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα καταγραφεί άνοδος στις εκταμιεύσεις, κυρίως από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Εξάλλου, διαβλέπουν βελτίωση της ζήτησης στα στεγαστικά δάνεια, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω όταν ξεκινήσει η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, καθώς θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία των υποψήφιων δανειοληπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μετά τα μέτρα στήριξης έμφαση στην ανάπτυξη

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση.  Έστω, κι’ αν ο χρόνος παράτασης τους είναι λίγος, έστω κι’ αν...

Απαραίτητη μια νέα πολεοδομική αμνηστία

Η πρόσθεση του Υπουργού Εσωτερικών να προωθήσει μια νέα πολεοδομική αμνηστία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Σ΄ αυτό συνηγορούν πολλοί λόγοι σήμερα, για να ξεκαθαρίσει...

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!